AVK plastics excursie

AVK plastics excursie

Dorpsbelang Sondel organiseert vanmorgen 4 febr. 2023 een excursie naar AVK te Balk. Er hadden zich 41 personen opgegeven bij Hendrik-Jan en Doede. Dus met 10 auto’s naar Balk.
Daar aangekomen werden we verwelkomt door 3 rondleiders. Zij zorgden voor de koffie en Renate had de oranjekoek geregeld. Onderwijl kregen we informatie op een groot scherm over het reilen zeilen van het bedrijf. Het bedrijf draait 24/7, behalve 1e kerstdag en nieuwjaar, dan staat alles stil. Op het bedrijf is veel geautomatiseerd door robotarmen. Door bij te dragen aan de circulaire economie wordt van gerecycled materiaal o.a. flessendoppen die fijngemalen zijn en in grote bigbags worden afgeleverd, straatpotten en pallets gemaakt.
Jaarlijks verkoopt AVK 800.000 straatpotten en bijna 3 miljoen pallets. Ook worden er meterkastvloerplaten gemaakt, een soort standaard mal voor de buizen van gas, water en electra, enz.

We gaan nu in drie groepen door het bedrijf, 2 groepen hadden een headset op om de rondleiders beter te verstaan met de geluiden van de machines. Daar de headsets op waren ging de 3e groep met de begeleider mee, die een goede stem had.
Lopend door het bedrijf met de vertellende rondleiders is het imponerend te zien hoe de robotarmen hun werk 24/7 doen en 1 2 3 een pallet tevoorschijn toveren.

Buiten kijken we tegen rijen dik en hoge stapels pallets aan die klaar staan om de wereld over te gaan. En binnen stapels hoog opgestapelde straatpotten en er was nog veel meer te zien.
Nadien konden we in de kantine vragen stellen over het bedrijf.
De 3 heren van het bedrijf werden door Renate bedank voor de informatieve rondleiding en kregen allen een VVV-bon.
Vervolgens terug naar de Bining, het was zowaar al 12.30 uur, op naar de snert met (rogge)brood met spek die de vrijwilligers al klaar hadden staan. En dat liet eenieder zich goed smaken.
Met een consumptie na en nog over het interessante bedrijf napratend was het mooie morgen.