Ook dit jaar heeft dorpsbelang voor ons een excursie uitgezocht. Deze middag stonden er een vijftal auto's bij de Bining zodat we gezamenlijk konden carpoolen naar het Nationaal Openbaar  Vervoer museum in Ouwsterhaule.
Daar aangekomen kregen we een rondleiding in het verwarmde museum waar alles maar dan ook alles was te bekijken wat met het openbaar vervoer te maken heeft.
Oude foto's, petten, stropdassen, uniformen, attributen, documenten, schaalmodellen van de bussen en treinen en trams.

De man vertelde bevlogen over het reilen en zeilen van de vervoersmaatschappijen van toen en hoe deze dan ook weer opgingen in een grotere maatschappij.
In Friesland hadden we bus bedrijven die de namen droegen als NOF, NTM,  LAB, LABO, ZWH, FRAM.
Nadien zijn er nog een aantal maatschappijen langs gekomen.

Halverwege de middag hadden Heert en Frans geregeld dat we koffie met gebak kregen. Ja, we willen het niet minder dan thuis hebben.

 
Na van alles hebben bijgepraat zijn we in de naastliggende Romny loodsen gaan kijken. Deze stonden vol met oude vervoersbussen. Het zullen er wel een stuk of 10-12 zijn geweest. Deze autobussen worden opgeknapt en gebruikt voor o.a. bruiloften, jubilea en museaal vervoer.

Een interessante middag met al deze oudheden.
Heert bedankte de man die ons heeft rondgeleid in het museum, maar refereerde wel even aan het feit dat het nog maar net geleden is dat we deze bussen op de weg zagen rijden.
Of zijn wij zoveel ouder geworden....

 

Riedo.nl,  30 jan. 2016