Jaarwisseling Sondel rustig verlopen

Oudjaardag was het knap koud, het vroor overdag nog een 4 graden en er kwam weer een dikke mist opzetten. De jongelui hadden al een oud barrel van een caravan op de kop getikt en deze op het speelterrein gezet. De hele dag karbit af schieten en met dit koude weer zit je dan nog een beetje warm.
Maar een dag voor het oudjaar hebben de jongens om een of andere reden de caravan gesloopt en een ijzerboer gebeld die de metalen heeft opgehaald. De rest aan de kant gelegd om dit oudjaardag een vuurtje te stoken.
Er mocht wel een fikje worden gestook maar dan in ijzeren tonnen. Ach je weet hoe dit gaan, een paar plankjes er naast en bepaalde delen van de oude caravan pasten niet in de ton. En met dit koude/mistige weer was het het lekker warm bij het vuurtje.

Het karbit schieten dat ging weer als vanouds. Een viertal bussen op rij met een touw aan het deksel. De ene bus was een uit de kluiten geschoten melkbus maar die lekte bij het deksel, dus dit was niet echt een klapper. De knallen van de drie overige bussen denderden over het veldje. Hier en daar hadden de jongens nog wat hout gehaald voor het brandje en een enkele keer kwam er wat rijkelijke zwarte rook van het vuur, zeker wat extra vloeistof er bij.
Tot laat in de avond bleven de jongens doorknallen.
Aan de Sondelerleane stond het grote kanon van die buurt opgesteld en deze knallen waren harder van de karbitbussen. Op het moment dat ondergetekende langs kwam was er niemand, zeker even aan het opwarmen bij de kachel.

Tegen de jaarwisseling was de mist opgeklaard en de temperatuur gestegen tot nul graden en  kon iedereen de vele sierpijlen goed bekijken die werden afgeschoten.

De volgende morgen bij een ronde door het dorp bleek dat het allemaal rustig was verlopen. Overal lagen wel de restanten van de vuurpijlen en astronauten, maar ja dat hoort er bij.  Bij de school stonden enkele blokken hout tegen de muur en voor het oude schoolhuis een rij autobanden.
Bij binnenkomst van de kom bij Kerst en Corrie prijkte boven het bord Sondel  nog een groot bord met hierop Camping Sondel. En bij de Sondelerleane stond een raamdoek met hierop 'lokkich nijjier'. Op het speelterrein smeulde het brandje nog na. Maar dit is door inwoners van Sondel netjes opgeruimd en afgevoerd.  Nu ligt het veldje er weer netjes bij.

1 jan 2009, Riedo.nl 

 
 
Deze bus  lekt te veel
 
Bij de Sondelerleane