Europa in de boomgaard
Sommige kiezen weloverwogen  voor een leven in het buitenland. Bij Hindrik van der Veer(56) ging dat anders. Hij belandde, gedreven door het avontuur en de liefde , in Zwitserland.
Al bijna dertig jaar is hij boer in  Sutz-Lattrigen. In de boomgaard van Camping Lindehof kun je kamperen en genieten van het uitzicht op het Meer van Biel, de wijngaarden en de Jura.

,,Mijn vader had een aannemersbedrijf  in Sondelen het lag dus voor de hand dat ik ook die richting  op zou gaan. Maar als kind was ik ook veel bij de buren die een boerderij hadden.
De omgang met de natuur gaf uiteindelijk de doorslag. Gaasterland was en is mooi, maar de wereld heeft nog veel meer mooie plekken. Ik was jong, het avontuur trok en ik ging op reis. 

 
Hinderik en Liselotte vd Veer

Tijdens één van mijn omzwervingen ontmoette ik Liselotte, een Zwitserse boerendochter. We werden verliefd en trouwden. Haar vader had geen opvolger, maar ik had geen landbouwdiploma. Ik emigreerde naar Zwitserland, behaalde daar de vereiste papieren en werd boer.”

Ecologische Camping

,, De regelgeving van de Zwitserse overheid drukt zwaar op de bedrijfsvoering en daarom ging ik op zoek naar alternatieven. Hier aan de rand van het Meer van Biel aan de voet van de Jura realiseerde ik  mij hoe veelzijdig de omgeving is. Overmoedig zeg ik vaak; ‘we wonen in de meest afwisselende regio van Europa’.  Hier kun je fietsen, wandelen, zwemmen, bergklimmen. Het gebied kent een rijke geschiedenis met middeleeuwse stadjes, wijn- en landbouw, bossen en meren.
Ik ontdekte de mogelijkheid om een camping te beginnen. Een camping waar je het gevoel  hebt middenin de natuur te staan. Een ecologische camping, maar dan wel met een modern toiletgebouw.  Inmiddels zijn we, als eerste in Zwitserland, onderscheiden met een EU-Milieulabel. 
De camping is zelfverzorgend; de zon zorgt voor warmwater en mocht deze verstek laten gaan dan stook ik hout. Fruit- en loofbomen geven de gasten schaduw. Vanuit hier heb je een uniek uitzicht over het Meer  van Biel, op de tegen overliggende wijngaarden en het achterliggende Juragebergte.”

Genieten

,,Ondanks de overheidsbemoeienis kan ik nog steeds genieten van mijn vak. Wanneer de kersenbomen en het koolzaad bloeien, wat een kleurenpracht! Of van een veld bloeiende zonnebloemen. Van tarwevelden nog groen in de aar, als daar de wind doorheen danst lijken het golfjes van een meer. Nog steeds ben ik trots als het gedorste koren op de wagen ligt, de basis van ons dagelijks brood. Wat voor de meeste mensen vanzelfsprekend is, blijft voor mij bijzonder.
We hebben zoogkoeien, akkerbouw en fruitteelt in de boomgaard. Als ecologisch bedrijf werken we met respect voor de natuur op het land. Met eigengemaakte voedingsmiddelen voorzien we –voor een groot deel- in ons eigen levensonderhoud. Van onze tarwe laten we in een watermolen meel malen. In het huisje naast de boerderij staat een grote bakoven die nog met takkenbossen wordt gestookt, hierin bakken we ons eigen brood.
De zelfzorging gaan nog verder; we maken zelf appelsap, koolzaadolie, zonnebloemolie, diverse soorten brandewijn, hebben vlees, eieren en eten groten uit eigen tuin. De verwarming thuis wordt met hout gestookt.”

Veelvoud aan talen

,,Door de veelvoud aan talen struikel ik zo nu en dan over mijn woorden. Mijn vrouw en ik hebben drie zonen. Onderling spreken we Bern-Duits en we schrijven ‘Hochdeutsh’, de Franse taalgrens is vlakbij. In Sondel spraken we Fries,  en schreven in het Nederlands. Maar Fries, en Bern-Duits zijm favoriet. Mijn vrouw en kinderen spreken Fries en Nederlands en hebben daarvoor mijn bewondering.

Onze gasten komen vooral uit Zwitserland, gevolgd door Nederlanders en Duitsers. We ontvangen ook veel fietsers, onze camping ligt aan nationale en internationale fietsroutes. Van een lange fietstocht droom ik ook wel eens, maar de drukte houdt me thuis. Dat is geen straf. Ik voel me hier thuis, ben gelukkig en tevreden met wat ik heb. Ik reis niet meer door  Europa. Europa komt nu bij… in de boomgaard.”

Tekst: Albert-Jan Garama

Foto’s : Simon van der Veer

Lifestyle Plus   is een uitgaven van Het Weekblad  NDC Mediagroep,       1 april 2009