April/mei, de voorbereidingen voor het feest zijn in volle gang. Een ieder heeft het druk met zijn eigen buurt betreft, wat de straatversieringen, buurtenkamp en Sondelers voor Sondelers. Dit jaar telt de versiering en SvS ook mee in de puntentelling met de buurtenkamp.
Dus het wordt weer menens....

De 'spultsjes'commissie hebben weer ludieke spellen bedacht voor jong en oud en zij hebben de captains van de buurten al op bezoek gehad.

16 mei, zoals het er nu voor staat hebben we volgende week mooi weer. Het speelterrein  is al gemaaid waar de feesttent komt te staan, evenals een klein stukje weiland van Willem de Vries dat er naast ligt. Het oude afscheidingsstek is al verwijderd.

18 mei, iedereen is 's avonds druk in de weer om de buurten te versieren. Allemaal mensen op de straat. Sondel-west heeft op de driesprong bij de Sintel een heus cowboydorp en indianendorp opgebouwd.


De 'spultsje'commissie, v.l.n.r:
Freark, Rein, Renate, Lolkje, Frederik.
 Vlakbij René en Wietske richting de Norde staat een grote poort van hout en hieraan is van alles opgehangen in western stijl. De straat heet deze week Norde-City.


Terwijl de Beuckeswijkstraat zich heeft uitgedost met de naam El Beucko.


De Norde-City


De Captains van de buurten, v.l.n.r.
Karin, Paul, Riemke, Willemke.
zittend; Marieke en Margriet.

 

Jac. Boomsmastr met opbouw Saloon
  Ook hier een geheel eigen stijl. Het Zwaaigat heet in de feestweek Zwaai city en de Jac.Boomsmastraat 2 heet even Sundle JB-East. En Jac. Boomsmastraat 1 tijdens de feestdagen Greenhill. Overal zijn de straten/buurten geweldig uitgedost in Country & Western stijl.

 

 


Afke en Irma rijden met de marathonwagen


Iris op het friese paard


Frans reikt de 'it sulveren hoefizer'
uit aan Annamarie.

 
19 mei, naarmate de dagen vorderen word de weersverwachting per dag beter. De tentbouwers zijn gearriveerd en bouwen de tent op het speelterrein aan de Sondelerdyk. Vrijwilligers zijn al druk in de weer om van alles weer aan te sluiten en op te hangen en te regelen op het feestterrein.
´s Middags om half vier word de hernieuwde weg door Sondel bij de basisischool Op´e Terp officieel geopend door de Burgemeester en Wethouder die kwamen aanrijden op glimmende trikes van Walinga Trikes Sondel.
´s Avonds kwamen oa ook een groep timmerlieden uit Sondel  in de feesttent om het podium op te bouwen. En met z´n allen gaat dat vlot. 


Igge komt met platen hout

De stringen lampen met vlaggen in en buiten de tent werden opgehangen. En na gedane arbeid even een pilsje.

20 mei, De laatste hand en spandiensten worden gedaan en is alles klaar voor het ringrijden. 's Avonds waren er een 22 tal rijden ringrijders, op de sjees en onder het zadel. Pakweg een 300 bezoekers kwamen langs om een kijkje te nemen bij dit spektakel wat zich afspeelde in het Zwaaigat. De Sondelerdyk was afgezet zodat men zich hier kon opstellen. De marathonwagen en of sjees reden één voor één het Zwaaigat in en terug om zoveel mogelijk ringen te vergaren.
Hierna kwam de groep onder het zadel aan bod. Er werd door beide groepen gestreden om 'it Sulveren hoefizer'. De uitreiking van de prijzen was in de feestent. Bij de aanspanning werd dit gewonnen door Willem Eppinga en dochter Anthonia.

En onder het zadel door Annamarie Veltman.

Hierna even bij praten met de muziek op de achtergrond tot in de late uurtjes.
Omdat het de volgende dag hemelvaart is kon het merendeel uitslapen.
En dat is ook wel eens lekker. Daar het feesten soms 'drege' dagen zijn.


Frederik mei beppe Frearikje

22 mei, vanaf half drie loopt het feestterrein al aardig vol. Een springkussen, draaimolen en schiettent vrolijken het geheel op. Vanaf drie uur beginnen de buurtenspelen. Wit, Geel, Groen, Rood, Blauw en Zwart zijn de buurtkleuren. Ja vanaf heden 6 buurten. Frederik had de leiding van de spelletjes commissie. Deze keer hadden ze ook spelletje bedacht voor de kinderen van de basisschool omdat zij deze dag vrij hadden van school. Het eerste spel was voor de jeugd zij moesten water dragen in een klein emmertje boven op een veiligheidshelm en dat naar de overkant brengen zonder morsen. Dat viel niet echt mee.

Hierna voor de jeugd fietsband gooien op afstand over een paaltje. Zwart zat even krap met jeugd en leende even een paar van rood. Ook hier viel het niet echt mee om de fietsbanden over het paaltje te gooien.


De feesttent aan de Sondelerdyk


Kids van Rood gooien fietsbanden


De jokerhond van West loopt ook in een geel t-shirt


Arjen en Romkje Sietske in de race

 

Vervolgens volleyballen over een net, maar hier overheen een zwart stuk plastic zodat je de bal van de tegenstander niet zag aankomen. Bij dit spel werd door twee buurten de joker ingezet.
Het ging er fanatiek aan toe, je wilt toch de meeste punten behalen, zeker met de inzet van de joker. Maar gelachen werd er zeker.

Het volgende spel was zeker in de western trend. Met een lange stok moest je blokjes hout (goudstaven) opvissen. Aan het eind van de stok zat een koper draadje  en

Blauw aan het volleyballen
 
hier aan een hoefijzer en op de goudstaaf een lus. En vissen maar!
Bij de één slaagde het beter dan de ander. En zo'n lange stok stil te houden en dan een goudstaaf aan de haak te slaan, nou ga er maar aan staan. Maar wederom een erg creatief spel bedacht door de feestcommissie.

Hierna een spel dat veel uitleg nodig had en Frederik begon ook al een beetje te 'driuwen' daar de tijd sneller verstrijkt dan men graag wil. Hier kwamen alle buurten tegelijk aan bod. Eerst moest een pak stro naar de overkant worden gerold en een kruiwagen met een persoon er in moest een zaag en sleg van de overkant ophalen en dan een stuk van een paal afzagen en deze dan met de sleg halverwege het veld in de grond slaan, zonder eerst een gat te boren. Tot de witte streep de paal de grond in. Dat viel effe tegen, goede grondsoort met een velslaag er in aldus Frederik. De blauwen gingen in de kruiwagen staan om beter te meppen terwijl van een andere buurt om de beurt werd geslagen. Van rood begon de paal al te splijten.

Vervolgens een spel van petje op en petje af. Ook weer alle buurten tegelijk aan bod met een tien man per buurt in het spel. Frederik stelde een (moeilijke) vraag en hier kon men met ja pet op het hoofd en nee pet af. antwoorden. Eén buurt was met de eerste vraag  al vijf man kwijt. Ai.....

Hierna nog een snel spel met een bedspiraal en hieronder twee wielen gelast. Dit moest een ambulance auto voorstellen. Hier twee buiurten tegen elkaar. Iemand moest eerst een overal aantrekken, een ander op het bed en twee duwen. De eerste hield nog een een infuus vast. Met z'n allen richting  de weg en aldaar over een wip  en terug. Hiervan twee rondjes. Enkele ouderen onder ons moesten bijna aan het eind van de rit aan het zuurstof wegens de snelle en heftige rit.
Hierna zou ook nog een rondje volleybal worden gedaan maar wegens tijdgebrek is dit niet doorgegaan. De punten werden  rond 19.00 uur op het scorebord geschreven en hieruit bleek dat de Norde (zwart) aan kop ging.

Na aldeze drukte even een snackje bij Peter patat en aan de bar een drankje daar er vanaf 20.00 uur Sondeler voor Sondelers op de planken op het programma stond.

 


De groene buurt met de ambulance

Norde-City, Line Dancing


De reklame yn HJOED

Spreker voor deze avond is Bouwe Dooper. De Norde kwam als eerste aan de beurt en kwam met aardig wat man op het podium. Line Dancing stijl werd er op de muziek uitgevoerd. Ja mooi gezicht.
Als tweede kwam de Beuckenswijkstraat aan de beurt.
Lucky Luke kwam in beeld en hij schiet sneller dan zijn schaduw. Hierna drie swingende cowboy en cowgirls die een aantal inwoners van Sondel bijlangs gingen over hun wel en wee. Vervolgens nog een muzikale cowboyzang. Jammer dat het geluid slecht was.

Als derde kwam Jac. Boomsamastraat 2 aan de beurt en hier werd het HJOED progreamma van Omrop Fryslân na gedaan. O.A. het paringsadvies en sperma bedrijf van Jacobus Eppinga werd  even op de hak genomen. In HEA vertelde Willem Eppinga (gespeeld door zoon Jelte Gerrit) de stand van zaken  mbt tot zijn 'boerenreauw museum'.

 
Lucky Luke schiet sneller dan z'n shadow
Hierna nog een stukje Klipkar.

Daarna kwam de Jac. Boomsmastaat 1 op het podium. Mieke vertelde de kinderen die om haar heen zaten over Barre Beitsje die naar de Sondeler Bil ging. En over Pieter Lieger en dat d'r  'wite wiven boppe de Sondeler Beamen sweve'. Hierna vier country dames van die buurt die dansten op muziek.

Uit Sondel-west kwamen allemaal bruiden en bruidegommen per paar op het podium. Bij het merendeel paste het pak en trouwjurk nog. Van elk paar stond ook een foto op de beamer. Spreekster was Tiertsje die de paren bijprate.

Als laatste was de buurt van het Zwaaigat aan de beurt. Spreekster hier was Marieke die het hele scenario aan elkaar sprak. Cowboys die in het ruige westen onder de hemel eten en slapen. Timmercowboys maakten een strop om iemand op te hangen. Een zware boef werd gevangen met behulp van de sheriff. Hier met de hele groep even zwingen op Coutry en Western muziek.

Daar deze onderdelen voor een kwart meetellen  bij de buurtenkamp werd er nog even gewacht op de jury. Onderwijl was het al aardig uitgelopen richting half twaalf omdat er tussen de buurten bij op en afbouw ook nogal wat tijd zat.
Een jonge knapen groep 'De Vos' gaf nog een stukje muziek weg. De 2 kaartjes voor Guus Meeuwis werden ook uitgedeeld voor het ludiekste manier om de feestkrant in het zicht op te hangen.  De feestcommissie werd op het podium geroepen en werd in het zonnetje gezet. Spreekstalmeester Bouwe kreeg ook een bloemetje, maar melde wel dat dit een hondebaan was.
Zo rond twaalf uur kwam het verlossende woord, de beker werd ook dit jaar gewonnen door Sondel-west. Proficiat!!
Mmmmmmm.....................wel een beetje vreemd dat de beker voor een raam staat in de Jac.Boomsmastraat 2.

 


Mieke aan het vertellen


Sondel-west in trouwcostuum


Swaai-City pakt de boef op.

 


De feesttent met daarnaast oude trekkers


poffertjes bakken


Vuurspuwen

23 mei, De morgenstond heeft goud in de mond, zoals het spreekwoord luid. En dat is deze morgen zeker het geval. Het is geweldig mooi braderieweer.
's Morgens vroeg werden een 50 tal kraampjes opgezet.
Om daarna gevuld te worden door de kaampjeshouders. Jan de Roos zette zijn grootste kraan op de Sondelerdyk en iedereen kon een kijkje nemen hoog boven Sondel uit.

Bij de opening werd een act opgevoerd door oud toneelleden uit Sondel, waarbij de sheriff niet van feesten houd maar Sondeler Billy wel. Dus geharrewar. Dit zou worden  uitgevochten in een duel met pistolen. De begrafenisondernemer kwam langs om om Billy op te meten. Maar een dame van lichte zeden voorkwam dit duel en ging er met Billy vandoor........

Hierbij was het Country en Western festijn rond elf uur geopend. Er was al lekker druk aan het worden op de kraampjesmarkt, die stonden op gesteld in het Zwaaigat. De bezoekers kwamen van heide en ver. Op het eind van het Zwaaigat stond een saloon waar men een kopje koffie kon drinken. Door een schietgevecht zaten er kogels in de saloon, net echt. Er waren poffertjes te verkrijgen en een broodje shoarma.
De meeste inwoners uit Sondel waren verkleed als cowboy of indiaan. Halverwege stond een kraampje van de dorpshuiscommissie die flessen rode en witte wijn verkochten. Ook kaarten van de mooiste plekjes van Sondel lagen te koop. Dit alles ten bate van het nieuwe dorpshuis.
Kinderen konden een (nep)koe melken. Er kwam alleen water uit de spenen, maar het gaat om het idee. Een huifkar maakte rondritten door Sondel voor de bezoekers.
Aan het begin van het Zwaaigat werd een act van vuurspuwen opgevoerd door Enjoy Theater. Heftig gezicht met al dit vuur. Een viertal inwoners van Sondel hebben dit ook geprobeerd. Allemaal goed gelukt, het haar zit nog op hun hoofd.
Op het Feestterrein naast de tent stonden stonden aardig wat oude trekkers opgesteld. Van o.a. vrienden van de krukas. En een aantal oude woonwagens waren te bezichtigen.

Zo halverwege de dag kwamen er steeds meer bezoekers. In de middag was er een demonstratie van Line-Dancing en men kon zelf ook meedoen. Even verderop stond een rodeostier opgesteld. Dit was een wilde knaap in no time lag men er naast.

 
Een mooie jongedame
Dorpshuiscommissie kraampje
 


Djurre op de rodeostier

 
Aan de bar was verliep alles lekker vlot, daar de mensen van de feestcomité een vrij brede bar hadden laten aanrukken. Zo rond een uur of vijf pakten de kraampjes weer in en zo rond een uur of zeven was alles weer ruim.
De kraampjeshouders waren allen dik tevreden.

's Avonds was er een optreden van de band SESAM. Lekker veel luide herrie waar een dikke 700 jongeren op af kwamen. Dit ging door tot in de kleine uurtjes.
's Morgens vroeg  rond een uur of vijf was er een groepje jongeren die even hun krachten wilden laten zien. Op de driesprong bij Cees en Bep rolden zij een grote zware kei een stukje op de weg die er net een week lag mbt de hernieuwde weg door Sondel. Normaliter sloven die jongeren zich nooit uit en  zitten ze aardig te chillen. Bij de bushalte werden er een paar tegels uitgehaald. Ook waren er een aantal jongeren die een ander hun fiets effe 'leenden'

Zondagmorgen vroeg hebben inwoners van Sondel alles weer op z'n plek gevleid. Vervolgens de tent uitgeruimd daar er 's middags een tentsamenkomst was. Nadien alles verder uitgeruimd zodat de tentenbouwers de volgende dag de tent weer konden ophalen.
Na deze zeer geslaagde feest week wat het sociale fundament van ons dorp weer heeft versterkt, is het weer goed uitrusten van al deze drukte. Maar er op terugzien is het zeker waard!
Dorpsbelang en de Feestcommissie hebben veel werk verzet, als mede vrijwilligers,  bedankt.  See you...

Riedo.nl  25 mei 2009