Wonen doe je met je hart. Zoals je verliefd wordt op een mooi mens, zo kan ook een huis je het gevoel geven: dit is het! Overdonderend snel, of langzaam groeiend. Voor even of voor altijd... Lezers met hart voor hun huis vertellen.
Ze is pas 23, en al eigenaar van een huis, samen met vriend Age en dochter Anna. Best jong vindt ze zelf. Zeker als je ziet wat een prachthuis het is. "We hebben het helemaal zelf gebouwd." Age werkt bij een bouwbedrijf, Gerda 's vader is metselaar. "Hij heeft al het metselwerk gedaan.
Het metselverband is uniek, bedacht door mijn vader." Gerda wijst op de afwisseling van korte en langere stenen.
"Mijn vader is niet zo'n prater, en heeft ons nooit verteld dat er een idee achter zat. Pas onlangs kwam het ter sprake. Zomaar opeens, op een verjaardag. De zeven magere jaren en de zeven vette jaren. Daar staat het symbool voor."

Vette jaren zijn het vooral geweest, de vier jaren dat ze er nu wonen. "De vloer in onze slaapkamer kwam uit ons oude huurhuis. Daar vulden we er de hele woonkamer mee. Kun je nagaan hoe we erop vooruit gingen qua ruimte."

 
12 maart 2005, Age met zijn vader Gert op de steiger
En ze breidden nog verder uit. "In de vrije uurtjes hebben we later nog een garage bijgebouwd."
Ook trouwden ze vorig jaar vanuit dit huis, en konden ze ze alle dinergasten in hun woonkamer ontvangen.
Van het cadeaugeld kochten ze de houtkachel. "Ik wilde eerst geen kachel, maar daar ben ik helemaal van terug gekomen. Rond de kachel is nu ons favoriete plekje."

Gerda met Jesse op de bank
Maar de allermooiste 'uitbreiding' in dit huis, is natuurlijk de komst van een tweede kindje. De nu tweejarige Jesse staat samen met Gerda op de foto. De kamer van grote zus Anna kreeg onlangs een metamorfose. Op de muur wilde ze twee grote en twee kleine harten geschilderd. Gerda: "De grote harten staan voor heit en mem, de  kleintjes voor Anna en Jesse, verteld Anna."

De plek waar ze wonen, is geweldig. In de tuin wijst Gerda: "Dr is het water, het IJsselmeer achter de zeedijk, en dr zijn de bossen. Uit Gaasterland wil ik nooit weg."Ze sluit niet uit dat Age ooit ng eens zelf een eigen huis wil bouwen. "Maar als we dit huis verkopen, dan is het met pijn in jet hart."

Bron: Leeuwarder Courant - bijlage Wonen
Tekst: Anniek Boswijk
Foto: Simon Bleeker