Klaarwakker in een droombaan
 

      Werk maken van je hobby, wie droomt daar niet van? Hendrik Eppinga heeft zijn droombaan. Met twee dierenartsen Hella Groenestein en Johan Dijkstra houdt hij een paardendekstation met trainingsstal draaiend.

Op de mas had Hendrik Eppinga (22) in Oudemirdum (Fr.) absoluut niet kunnen vermoeden dat hij enkele jaren later alleen met paarden zou werken. Op het veebedrijf thuis in Sondel was niet genoeg werk. Hij ging werken bij een veehouder in de buurt. ,,Daar kon ik ’s ochtends en ’s avonds melken, de rest van de dag had ik vrij.” Zo kon hij aan de slag bij een dierenartsenpraktijk in Oudemirdum. ,,Omdat de dierenartsen het eigenlijk te druk hadden om de paarden te halen en te brengen, en om de stallen uit te mesten.”
Het dekstation bij de dierenartsenpraktijk is inmiddels uitgebreid met een tweede hengst. Daarnaast is er een trainingsstal. Paarden worden getraind, klaargemaakt voor trainingen en ondergebracht in het pension.


Hendrik Eppinga met één van zijn paarden
 
Daar is veel ruimte voor nodig. Daarom is begonnen met de verbouwing van een voormalig melkveebedrijf. ,,In de oude ligboxstal maken we 23 paardenstallen, een eigen laboratorium, spoelruimte, kantoor, en zelfs een kantine. In de oude schuur kunnen ongeveer 20 jonge paarden staan”, vertelt Hendrik trots. Op het dekstation is het druk van begin februari tot eind augustus.
Met een scanner kijkt de dierenarts wanneer het paard hengstig wordt. Als dat het geval is, moet hij op de bok springen. Het zaad wordt opgevangen. Hier mee kan een paard kunstmatig worden geïnsemineerd. Hendrik volgde daarvoor een cursus paarden-ki in Utrecht. ,,Twee dagen na het insemineren kijken we met de scanner of het eitje heeft losgelaten en na zes weken controleren we met de scanner nog eens extra.

Regen en vorst, geen probleem

Naast het dekstation is Hendrik druk met het trainen van jonge paarden. ,,Deze paarden, die dan tussen de drie en vijf jaar oud zijn, weten helemaal niks. Ze moeten leren voor en kar te staan, in enkel- en dubbelspan en een zadel op te hebben.” Door elke dag even met elk paard te trainen, stoomt Hendrik ze in vijf weken klaar. ,,Ook in de winter met regen en vorst, is er niets mooier dan een paard voor de kar te spannen, en het bos in te gaan.”
    Ook paarden klaar maken voor keuringen kost tijd. ,,Ze worden drie of vier weken voor de keuringen gebracht, zodat ik veel met ze kan oefenen. Op de keuringen moet ik ze dan zelf ook voor brengen.” Natuurlijk moeten alle paarden ook worden gevoerd en moeten de stallen worden uitgemest. Er komen vaak even mensen kijken; bij hun eigen paard of bij een van de twee hengsten. Daarom woont Hendrik sinds kort ook op de nieuwe locatie in Oudemirdum. ,, Ik ben eigen baas, heb afwisselend en vooral mooi werk, spreek veel mensen en kom op veel plaatsen. Mooier kan toch niet?”

 Bron, Boerderij 4 mei 1999     Johannes Westra