Nieuw streekproduct uit Sondel


Tegen de Bremer Wildernis zijn op een halve hectare omgeploegde zandgrond een zes tal mensen bezig om jonge aspergeplanten te planten.
Ondernemer Jelmer Albada uit Sondel praat honderduit over zijn opgezette plan.
Hij huurt een halve hectare grasland van het biologisch veehouderijbedrijf van Sierd Deinum en Joke Ensing.
Volgend jaar april kunnen de eerste asperges worden gestoken aldus Jelmer, en de plant gaat ongeveer een 10 jaar mee. Dus als alles meezit een mooi vooruitzicht met het "witte goud".

Opstartfase
De basis van succes is de kwaliteit en de ligging van de grond. Droge zandgrond met een goede doorlatendheid is een vereiste. En dat mooie droge zandgrond hebben we bij de Bremer Wildernis, zegt Jelmer. "Asperges is een gewas dat met zijn wortels graag diep gaat".

De grond is dan ook 1 meter diepgewoeld met daardoorheen gemengd, oude stalmest. Daarna heeft Jelmer met een trekker en een speciale machine lange diepe geulen getrokken.
Met de zes man planten ze vandaag de planten om de 25 cm in deze diepe geulen, allemaal handwerk. Graag had hij nog een paar extra mensen er bij gehad, we krijgen vandaag alle planten er niet in, maar we hebben er mooi weer bij, zegt Jelmer.

Jelmer is bezig het aspergegewas in de grond te planten.
Later hebben nog veel mensen uit de buurt geholpen om de planten de grond in de krijgen.
Deze zomer de halve hectare onkruidvrij houden en als de asperges groeien een lange grondwal aanaarden om de asperges in de grond te houden.
De eerste tanken met water zijn al over de planten gesproeid.

Biologisch product
Jelmer Albada heeft al heel wat kennis opgedaan in het buitenland. Met paarden heeft hij gewerkt in Peru, Ecuador en Noord-Amerika. Zijn interesse gaat uit naar kleinschalige, biologische landbouw en dan ook het werken met paarden en voor het paard geschikte landbouwwerktuigen. Ook bij de Amish in de VS is hij wezen kijken.
Jelmer werkt bij een akkerbouwer die rondom Harlingen woont. Hij heet nu even een paar dagen vrij genomen om de asperges te planten. Asperges groeien op arme gronden omdat ze daar, als enige cultuurgewas, van nature gedijen. Voor de komende jaren moet hij het magnesium-gehalte en de zuurte-graat op peil houden voor een goede groei van de asperges.
We geven geen kunstmest, alles is op biologische basis, aldus Jelmer. "Hiervan heb ik in het buitenland veel opgestoken."
 

Streekproduct
April volgend jaar kunnen de eerste biologische asperges worden gestoken. Dit wordt een echt Gaasterlands streekproduct, aldus Jelmer.
"Biologisch is een manier van werken, ik ben er mee opgegroeid in het buitenland."
 
Er wordt wel geschreven dat biologische asperges veel lekkerder zijn met een vollere smaak die langer in de mond blijft hangen.
De afzet in de Friese Marren bij de restaurants en daarbuiten ziet hij wel zitten.
De asperges zijn in ieder geval in het seizoen via het biologische bedrijf van Sierd en Joke te koop.
Er zit veel werk in de biologische asperges, maar het "witte goud" lonkt.

Riedo.nl, 13 april 2015