Een witte kerstmarkt maak je vaak mee. Maar deze keer viel er afgelopen dagen een dik pak sneeuw.
In eerste instantie begon het te vriezen. En volgens de weekvoorspellingen zou het vriezen wel een dikke week aanhouden.

Het bestuur van dorpsbelang Sondel heeft na deze voorspellingen het Tsjerkeplein weer onder water laten zetten. MTS vd Goot kwam met de grote giertank gevuld met water om het plein onder te laten lopen.  Een afsluiter in de vernieuwde weg werd gesloten zodat het water niet in het waterriool kon terug stromen.
De volgende dag lag er al een mooi stukje ijs op, nog een paar dagen en de jeugd van Sondel had een mooie ijsbaan om op te schaatsen.
Maar helaas de sneeuw gooide wat betreft de schaatspret roet in het eten.  Er is wel een 15 tot 20 centimeter sneeuw gevallen.  Dus dan maar in de sneeuw spelen. En dat kan ook leuk zijn.

De voorbereidingen van de verwarmde kerstmarkt bij René en Wietske in de loods zijn al weer in volle gang, dat opgezet wordt door de Dorpshuiscommissie in samenwerking met Dorpsbelang
De vorderingen van het nieuw te bouwen dorpshuis verloopt gestaagd, maar dit is weer elders te lezen. Daar er bij de loods van Rene en Wietske ook veel sneeuw ligt, moet is eerst allemaal worden geruimd. Voorzitter Freark van de Dorpshuiscommissie strooit vervolgens zout op de oprit. Bij deze kerstmarkt moeten we geen slippartijen of botbreuken hebben.
De verwarmde loods was volgeboekt met standhouders en eigen mensen staan met versnaperingen. Vanaf drie uur begon het al heel snel druk te worden.

 
René en Freark druk in de weer...
In buurtdorp Harich was er ook kerstmarkt zodat de drukte op en neer ging. Zeker kerstmarkt-hoppers.
Daar het winterweer is had een ieder zeker erge trek, dit omdat de snert halverwege het hele gebeuren al op was.
Ad en Igge hadden het ook druk met het broodje hamburger dat er zeker ook in ging.
De echte Kerstman stond bij het draaiend rad, wat ook gewild was. Aan het eind van de avond waren de prijzen allemaal op.
 

De Kerstman bij het draaiend rad
Achter het draaiend rad van de Kerstman waren allemaal tekeningen van het toekomstige dorpshuis te zien, en waar de opbrengsten van deze middag naar toe gaat.

Enkele dames van Dorpsbelang en Dorpshuiscommissie waren een aantal dagen van te voren bezig om een hoeveelheid kerststukje te maken. Nu stonden dezen uitgestald voor de verkoop.
Pietsje Hoogkamp staat ook op de markt met haar knutselhobby, bijzondere 3D-kaarten maken in allerlei vormen.  En deze kaarten wil ze op deze middag aan de man te brengen.
Met een kerstmuts op, zongen de Bilsjongers kerstliederen uit volle borst.
Even verderop stond de Wereldwinkel uit Lemmer, Familie Akkerman met hand en breiwerk.
Aan de overzijde Bokma met kerstartikelen, de jeugdclub uit Sondel. Wiebe Brouwer met eigen gemaakte kerstklokken van riet.

Glühwein werd er ook geschonken en met dit weer gaat dat er altijd in.  Maar een bakje koffie met een stuk koek smaakt ook goed.
Eigenlijk is de kerstmarkt gewoon een gezellig samenzijn, allemaal kerstverlichting en verzieringen in deze donkere dag. Alles weer even bijpraten met een ieder, over van alles en nog wat.
Een geslaagde middag/avond voor een ieder.
Voor het opzetten van deze kerstmarkt is weer veel werk verzet maar alles ten bate voor het toekomstige  dorpshuis.
En....ons nieuwe dorpshuis komt er zeker.

20 december 2009, Riedo.nl
 

 
Pietsje met haar 3D-kaarten
 
Bep bij de vele kerststukjes