Lolle Hettinga overziet het landschap vanaf hoge hoogtes


Hij noemt zichzelf dakkoloog. Omdat ik al heel wat doorgeleunde daken van boerderijen heb verspijkerd. Vanaf mijn jonge jaren zit ik al in het hout.
Eerst naar de LTS en daarna werken leren. Op die manier het timmervak ingerold, zegt Lolle.
Ik woon nu met mijn vrouw Marjan en m’n drie kinderen aan de Beukenswijk in Sondel en run nu mijn klussenbedrijf Lolle Hettinga met de slogan ‘Voor al uw verbouwingen, Lolle vragen is altijd slagen’.
Het is mistig en de rijp zit aan de bomen, het vriest drie graden, maar dit kan Lolle niet deren. Nou ja het moet niet strenger beginnen te vriezen anders krijg ik koude vingers.
Lolle zit nu bij Sietze Gerritsma en Tiertsje Smink op het dak van de stjelpboerderij in Elahuizen.
Het dak moet voor het grootste deel opnieuw worden voorzien van nieuwe latten en hier en daar een nieuwe juffer én nieuwe dakpannen. Er komen ook nog een aantal dakramen in maar dat doen we de volgende keer, aldus Lolle en de achterkant van de boerderij vernieuwen we op een later tijdstip.

Nu staat hij samen met veehouder Sietze op het dak om een goede aansluiting met het voorhuis (wat een 10 tal jaren geleden is vernieuwd) te maken. Dat valt nog niet mee, er zit in de overgang een dikteverschil in van een panlat.
 
  Een nieuwe schoorsteen wordt gemetseld bij Frederik
Onder is de muur ook een tientallen centimeters uitgebouwd en het dak is toen een aantal decimeters opgetild. En maak hier maar eens een strak uitgelijnd dak van. Maar het komt goed aldus Lolle die alweer op de steiger staan om te laten zien wat zijn laatste nieuwe aankoop is.
 
Dit is een aluminium wagentje met rollen er onder die je horizontaal over de panlatten kunt laten bewegen van links naar rechts.
Stapel dit wagentje vol dakpannen vanaf de pannenlift (ook sinds kort aangeschaft) die bij het dak op ligt en je duwt het wagentje overdwars naar de plek waar je de pannen wilt leggen. Dit gaat heel snel aldus Lolle, met een aantal hulpen er bij is een kant met pannen zo gelegd.
   
 De stjelpboerderij van Diederik wordt vernieuwd
Klussenbedrijf
Ik ben geboren in Tjerkgaast. Vanaf mijn jonge jaren zit ik al in het hout. Na de lagere school ben ik naar de LTS gegaan en daarna werken leren. Na dit werken leren heb ik 8 jaar bij het aannemersbedrijf van Jan van der Veer in Balk gewerkt.
En ik moet zeggen met genoegen, aldus Lolle. Maar aan het eind van de acht jaar was het in de wintermaanden wat slap met de werkzaamheden. Een buurtgenoot van hem zei; je moet voor jezelf beginnen.

Zo geschied zo gedaan, na de winter van 1995 was ik eigen baas van het bedrijf Klussenbedrijf Lolle Hettinga.
In nov. 1996 hebben wij een woning met een groot hok voor de opslag en een stukje weiland er achter gekocht aan de Beuckenswijkstraat in Sondel.
Marjan en ik met onze drie kinderen hebben het hier erg naar de zin en ons bedrijf loopt als een trein, zegt de altijd optimistische Lolle
.
 
Dakkoloog
Zo langzamerhand heb ik al een 15 tal daken van boerderijen onder handen gehad, met of zonder nieuwe pannen. Het resultaat mag er zijn al zeg ik het zelf. En van huizen heb ik zeker een 20-tal daken vernieuwd.
Uiteraard draait Lolle zijn hand er ook niet voor om een badkamer te maken of te vernieuwen of wat voor werkzaamheden zich maar voordoen in de timmer branche.
Maar wat betreft de daken, ach je rolt er gewoon in. Men ziet dat je op het dak zit en van het één komt het ander. Sinds kort heb ik ook een pannenlift aangeschaft, zodat de werkzaamheden op het dak nu een stuk aangenamer gaan. Boormachine op batterijen en een pistool op gas voor de spijkers. ‘Geen lijerij met elektrische draden op het dak’.
 
Wel heeft hij nu een tuigje om als hij boven de 6 meter komt op die oude daken. Een touw wordt over de nok gegooid en beneden vastgemaakt. Mocht je toch een keer uitglijden dan klikt de lijn direct vast. Dit moet van de arbo, maar safty voor alles.
Ik heb een 1-mans bedrijf en dat wil ik mooi zo houden. Binnenkort moet in Haskerhorne een stjelpboerderij van binnen verbouwd worden tot een zorgboerderij en dan huur ik een aantal manschappen in anders duurt dit project te lang. Afgelopen jaar heb ik die boerderij al van een heel nieuwe dak voorzien.

En moet mooi weer kan ik heel ver zien vanaf hoog hoogtes, man, wat een geweldig gezicht. Ik maak van een doorgezakt dak een strak uitgelijnd splinternieuw dak wat weer jaren en jaren mee kan.
 
De stjelpboerderij van Sietze en Tiertsje met nieuw dak
Ik ben de dakkoloog van het Friese landschap zal ik maar zeggen.

Riedo.nl
8 dec. 2010