Nieuw aanbouw dorpshuis

Nieuw aanbouw dorpshuis

Al een tijd is het bestuur aan het brainstormen voor meer ruimte in het dorpshuis, daar er steeds meer goederen binnen worden gehaald.
Na veel beraad wordt het hokje voor het tuinonderhoud vergroot voor opslag. Het  houten tuinhokje zelf gaat een tientallen meters verhuizen en behoudt dezelfde functie.
Als de vraag in de Bining naar minder stoelen is, staan de overige naast het podium in de opslag en daar is ook nog een nooduitgang die niet geblokkeerd mag worden.
Er is o.a. een stelling gemaakt waarin de dartborden met poten liggen, die moet ook plek hebben.

Er is gesproken over een tweede biljarttafel en die moet ook ergens staan als deze niet wordt gebruikt. Vandaar de grotere aanbouw.De kraan van Fedde heeft het houten hokje er al even weggetild, de fundering is gegraven en de bekisting is geplaatst, wederom allemaal weer vrijwilligerswerk.
Volgende week de beton er in.

29 juli 2017 

Afgelopen week is het houten hokje voor het tuingereedschap op zijn plaats gezet. Tegels er in en om gelegd. De beton van de fundering is hard zodat de grond weer kan worden aangevuld. Vulzand aanvullen en afrijen tot te gewenste hoogte voor de betonvloer.
Buitenom nog een bekisting slaan, bewapening er in.
Volgende week donderdag kan de beton worden gestort.

12 aug. 2017

17 augustus ‘s morgens is de beton gestort met een betonpomp, ging lekker vlot, dus vroeg aan de koffie.
Wiebe die specialist is in het flinderen van de beton heeft het dicht en glad gemaakt. Het weer zat even niet mee, maar het ligt er mooi bij.

26 aug. afgelopen week de bekisting er omheen vandaan gehaald. 
Eerst meer even uitharden, alles ligt goed op schema.

Zaterdag met een groepje vrijwilligers buitenom bij de fietsenstalling langs een electrakabel in de grond gelegd voor het nieuwe gedeelte.

 

23 sept. afgelopen week zijn er in de werkplaats bij Igge al een aantal panelen in elkaar getimmerd. Als alle panelen klaar zijn, kunnen deze vlot worden opgezet als een bouwpakket.

 

30 sept. een groep vrijwilliger met een paar timmermannen zetten de panelen in elkaar. Dit is weer vakwerk!

7 okt. afgelopen week het bijgebouw verder in elkaar geschroefd tot een mooi geheel. 
En als het hoogste punt is bereikt wordt als traditie de meiboom geplaatst en moet er ééntje op worden gedronken. 
Proost! op het mooie geheel.

 

14 okt. deze week is er weer door de vrijwilligers aan het nieuwe bijbouw gewerkt. Zaterdag heeft Freark weer een paar timmermannen gevraagd om bestaande deurkozijn(en) te verplaatsen naar de buitenkant van de nieuwbouw. Jan en Cor zijn hier druk mee in de weer. Planning licht mooi op schema.

 

21 okt. De vorderingen van het opslag-gebouw gaan gestaagd door. Binnen is het electra gebeuren geplaatst in de wanden. 
Een deel isolatiemateriaal is in de wanden gezet.

 

28 okt. de weersomstandigheden worden wat minder mooi, dus lekker even binnen klussen, het lekt hier en daar nog wel wat maar dat zal komende week worden opgelost. 
Eerst isolatie materiaal op het dak en dan komende zaterdag naar verluidt de dakpannen.

4 nov. deze week alle isolatie materiaal rondom de aanbouw geplaatst, en dus voor een vlotte doorgang de metselaars gelijk ook geregeld.
Daar de eigen waterleiding wat lucht hapt zou er onder de nieuwbouw een beschadiging zijn, dus een groot gat gravenrond om de leidigingen, maar dezen bleken goed te zijn. Ligt het dus aan iets ander, afijn.Zaterdagmorgen dakoloog Lolle met zijn comparanten leggen de dakpannen op het dak. Niet een groot dak dus voor 12 uur zat het dak er op. Komende woensdag wordt de krimp dicht gemaakt. 

11 nov. binnen gaat de bouw verder, maar buiten ook. Johannes van Hospes Techniek maakt de krimp waterdicht en aan de andere zijde een dakgoot. Zaterdag zijn de profielen gesteld voor het metselwerk, waar ze maandag mee los gaan.

18 nov. deze week hebben Sjoerd en zijn zoon Robin de muren rondom op de juiste hoogte gemetseld. 
Binnen wordt het drie dagen in de week ‘s morgens verder afgebouwd door vw ‘ers. Op zaterdagmorgen weer twee timmermannen die verder afbouwen. 
As. maandag een komen er een paar schilders.

25 nov – Deze week gaatjes gestopt en plafond gewit, als mede de toegangs-deuren naar de aanbouw afgehangen.

2 dec. Alle wanden zijn zo goed als gewit, een paar stukken moeten voor de 2 keer. De kleur van de vloer is uitgezocht.
De juiste inrichting van goederen moet nog even over worden nagedacht. Buitenom moeten nog een hoeveelheid trespaplaten worden aangebracht en dan kunnen de zijkanten van het dak verder worden afgewerkt.

9 dec. Binnen wordt nog een ronde geverfd met wit. Omrop Fryslân kwam afgelopen week langs met een complete kerstboom voor alle vrijwilligers van het dorpshuis. 
Mooi gebaar.
Zaterdagmorgen waren er weer drie mannen aanwezig om de trespaplaten te zagen en aan te brengen op de zijkanten van de aanbouw.

16 dec. deze week ziet u op de foto, kwam Lucas langs om de deuren te schilderen.
De kachels zijn opgehangen, almede de lampen en opberg planken tegen de muren. De stroomvoorziening is op orde gebracht. En begin van de week de laatste deel van het dak dicht gemaakt.
23 dec. afgelopen week de vloer in de verf gezet en dus 2 weken er niet op en in de aanbouw komen. Komt mooi uit, kerst en oud en nieuw in het vooruitzicht.

13 jan. alle vrijwilligers (rond de 30) die mee hebben geholpen om de nieuwe aanbouw te realiseren werden deze avond getrakteerd op een borrel en een etentje van de chinees.
Deze avond werd de naam ook bekend gemaakt van de nieuwbouw, Hans Batterman had ook een briefje ingestuurd en deze naam is het geworden; ‘opslach’.

De vloer in de Opslach moet nog even drogen maar binnenkort kunnen we onze spullen daar plaatsen.