Schaatsplezier eind Februari


Afgelopen maanden geen noemenswaardige gehad, de sneeuwklokjes bloeien al en de krokussen staan hier en daar ook al boven de grond. Maar eind februari tot nog een knap stukje winter zonder sneeuw. De vooruitzichten lijken goed dus werd het Tsjekeplein weer onder water gezet door de Vredo van van der Goot op 23 febr. De eerste dagen voor het gewoontjes en de zon had zo eind februari al veel macht.
Maandag 26 febr. lag de ijsbaan er mooi bij en schaatsbaar voor de jeugd. De vlag uit en de jeugd kwam al vlot in grote getallen opdraven. Toch bleek dat de zon in de luwte veel zonkracht heeft en zodoende lieten de zijkanten los zodat tegen 12 uur de halve baan onder water stond.

De volgende dag was de baan weer aardig bijgevroren maar het mooie was er af.  Het lāniis op de Simmerpolder bij de Leijen was ook al redelijk goed bevroren zodat hier ook al aardig wat schaatsers langs kwamen.

Het begon meer te vriezen zodat er ook al een aantal schaatsers zich de 28e zich op de Leijen waagden, hier en daar waren nog wel windwakken. Een enkeling waagde zich bij Tacozijl op het IJsselmeer langs de kant. Op het lāniis was het ook weer lekker druk.
Wel een beetje jammer dat het hard waaide, zodat de gevoels temperaturen vele malen later lag. Kort om het was 'gloepende kāld'. De wind bleef de komende dag nog hard waaien zodat de windwakken op de Leijen nog groter werden.

Op de Leijen met windwakken wordt op 4 maart nog geschaatst
 
4 maart was het winterweer voorbij, de temperatuur steeg naar 9 graden. Deze dag werd er voor het laatst geschaatst op de Leijen. Eigenlijk niet meer betrouwbaar maar het geeft gewoon een gevoel van ultieme vrijheid.
Hebben we toch nog lekker kunnen schaatsen in Maart wat ook weer een unicum is.

Riedo.nl, 4 maart 2018