Sobere boerin meest duurzaam
De duurzaamste boer(in) van Fryslân boert zo sober mogelijk. De koeien van Welmoed Deinum uit Sondel krijgen alleen gras of kuil.
Opvallend veel boerinnen streden mee om de titel duurzaamste boer(in) van Fryslân, een door de provincie uitgeschreven prijsvraag om de duurzaamheid in de Friese landbouw te bevorderen. Het was dan ook niet opvallend dat de winnaar deze editie een boerin was: de 24-jarige Welmoed Deinum uit Sondel. Ze verliet het provinciehûs gisteravond met een bedrag van 2500 euro.
Niet alleen de jury, bestaande uit gedeputeerde Johannes Kramer, wethouder Albert van der Ploeg van Dongeradeel en Jelmer Sietzema van Alfa Accountants, koos haar als winnaar, ook van het publiek kreeg ze de meeste van de totaal 1240 uitgebrachte stemmen. Welmoed die in maatschap boert met haar ouders, heeft de titel niet te danken aan allerhande technische en innovatieve snufjes. Integendeel.
Ze hanteert een zeer sobere bedrijfsvoering. Het grasland krijgt geen korrel kunstmest en de 80 biologisch dynamische koeien moeten het doen met kuil en vooral gras en zonder antibiotica.
Het streven is om de dieren zo’n 9 maanden per jaar dag en nacht te laten weiden. Dit jaar lukt dat niet, omdat het land nog veel te nat is.
Sober, maar wel wel heel duurzaam. Het brandstofverbruik is zeer laag en het niet gebruiken van krachtvoer bespaart ook ,,zeer veel energie”, zegt ze.
,,En door ons bodembeheer leggen we veel koolstof vast in de grond.”
Haar koeien zijn geen topproducenten, maar ze beurt een prima prijs voor de melk. Kaasfabriek Rouveen verwerkt haar melk tot gegarandeerd antibioticavrije kaas voor de Amerikaans markt. Nu zijn er ook wetenschappers die beweren dat juist koeien met zeer hoge melkproducties het duurzaamst zijn. Welmoed vindt dat de consument niet meer zuivel moet consumeren, maar betere.
,,Ik ben heel erg gericht op de ontstekingsremmende omega 3 vetzuren in de melk. Ik hoop echt dat zuivel en collega-boeren daar meer oog voor krijgen en afstappen van het alsmaar meer, meer. Wat ze met het geld gaat doen? Welmoed: ,, Mijn ouders verlaten binnenkort de boerderij. Dan kan ik het woonhuis naar mijn smaak inrichten. Ik denk dat ik mooie meubels ga kopen.
Duurzame meubels uiteraard.” Trienke Elshof, voorzitter van de LTO Noord regio Noord en landelijke portefeuillehouder Ondernemen in een gezonde omgeving, riep de jongen boeren op om lekker eigenwijs door te gaan met duurzaam boeren. ,,Of je nu wilt of niet, dat wordt de toekomst.
Zo is de kans groot dat de Europese inkomenstoeslagen al in het nieuwe Europese landbouwbeleid na 2020 grotendeels gekoppeld worden aan klimaat en biodiversiteit.”
Leeuwarder Courant, Aan Dirk vd Meulen