16e Sondeler Bil 2003

Grandioze feestweek in Sondel

De 16e Sondeler Bil werd dit jaar van 16 t/m 23 augustus gehouden en om maar meteen met de deur in huis te vallen het was één van de gezelligste Sondeler Bils aller tijden. Het weer was tijdens deze Bil bijzonder goed. Was het twee weken voor de aanvang van de feesten boven de dertig graden en vielen de mussen door de warmte zowat van het dak, de feestweek zelf was zoals één der bestuursleden zei: ,,Echt Bil weer.”


De Bilsjongers zijn even aan het oefenen

Bij de opening van de Sondeler Bil om 16.00 uur was de voorzitter Piet Trinks van Dorpsbelang spoorloos. Dus nam de vice-voorzitter Freark Pietersma zijn taak over. Tijdens zijn verhaal over de verdwijning van de voorzitter kwam een politiewagen van met loeiende sirene het feestterrein oprijden. Hier stapte politieagent Lubach en Eelke Lok van Omrop Fryslân uit.

Eelke Lok die de opening van de Sondeler Bil zou verrichten haalde enkele personen uit het publiek om hen te vragen waar de voorzitter was. Men wist het ook niet maar hij zou wel niet in zeven sloten tegelijk lopen. Het laatst was de voorzitter op het Kamp gesignaleerd.

Agent Lubach ging met Rintsje Haringsma op het Kamp kijken en jawel bij terugkomst zat voorzitter Piet Trinks bij de politie in de auto. Door alle drukte van de Bil was de voorzitter enigszins van slag, maar een  ieder bij dat hij

weer terug was op het feestterrein. De voorzitter hield zijn nog een kleine toespraak over de goede opkomst van publiek en een overvolle middenstandsbeurs, de grootste van de Zuidwesthoek. Ook werd er even gerefereerd over het feit dat de gemeente op dit moment geen gelden beschikbaar stelt voor een dorpshuis voor Sondel door de op stapel zijnde bezuinigingen maar dat er bij het gemeentehuis in Balk wel een uitbreiding wordt gerealiseerd door een nieuw gebouw uit de grond te stampen. Maar goed, de voorzitter is weer van de partij en bij het hijsen van de gemeentevlag door Eelke Lock lieten de kinderen van Sondel een wedstrijdballon op. 
 
Nu maar afwachten wie zijn ballon het verst is gekomen.
De middenstandsbeurs met een 40 stand in allerlei verscheidenheden stonden er uitnodigend bij. Voor een ieder was er wel iets te zien. Van sminken en motorrijles tot het zelf maken van groendecoraties. Dit jaar waren de stands opener en dat geeft toch een heel ander aanzien.
Ten voordele kan je wel zeggen. Achter de tent stond ook nog een vrachtwagen opgesteld waarin men ook een kijkje kon nemen. Hierin was allemaal sanitair opgesteld.
Op elke beursavond was er een optreden van een entertainer. Op zaterdagavond was er Triolala, op maandagavond optreden van Teake van der Meer, op dinsdagavond de smartlappenkoning Ben Hendriks( oude bekende uit Tjerkgaast) en op woensdagavond discotheek “Temptation” en dit was tevens de laatste beursavond.
 
Agent Lubach en Elke Lock met vicevoorzitter Freark Pietersma
Vanaf 22.00 uur wordt door de middenstanders de goederen voor het overgrote deel uit de beurstent gehaald. De 16e middenstandbeurs is goed geslaagd en in deze dagen zijn er een kleine 3000 bezoekers geweest. De volgende avond is de tent zo goed als leeg en kan door de reüniecommissie begonnen worden met het opbouwen van de fotostand voor de reünie. 

Een kijkje in de feesttent
De volgende dag kon worden begonnen met het opplakken van een 300 foto’s. ’s Morgens hadden de kinderen van de Basisschool Op ´e Terp zoals elke Bil spelletjes in de grote tent. 
Dit was rond 12.00 uur afgelopen, zodat de reüniecommissie ´s middags een 400 stoelen met tafels kon klaarzetten.

Vanaf 16.00 was er voor de kinderen in de bartent (ontspanningstent) een optreden van de grote Apekopshow. ´s Avonds stond er op het programma ´Sondel op de planken´, hier hebben vele Sondelers zich voor opgegeven om een schetsje, een toneelstukje of muziek ten gehore te brengen. De regie was in goede handen bij Heidi vd Werf en Johonny Spijksma en …………… 
Na alle optreden konden de voetjes van de vloer, dit met muziek van Jan Zeldenrust. Al met al een zeer geslaagde avond die tot in de late uurtjes doorging. 
De volgende dag waren velen al weer vroeg bij de werken omdat de reünie vanaf 10.00 uur geopend was. De laatste details werden hiervoor nog even nagekeken om vooral niks aan het toeval over te laten. Daar het weer de hele week al meezat was het deze dag wederom rustig weer en het zonnetje scheen. Kortom wat het weer betreft was deze dag al geslaagd. Meer kunt u hierover lezen op de reüniepagina.

 ´s Middags werd door Dorpsbelang voor de jeugd/jongeren van Sondel een grote opblaasbare glijbaan neergezet. Hierop kon men buikglijden en wie het verst kwam was winnaar. Veel groene zeep er op en water er bij en een goede aanloop en glijden maar. Winnaar van dit spektakel was Johannes Smink.
s´Avonds was er een optreden van de Watergate Scandalls waar veel jongeren op afkwamen. Rond een uur of één kwam de mededeling dat een inwoner van Sondel was verongelukt met de motor en zodoende kwam er een vervelend en abrupt einde aan zeer geslaagde en gezellige feestweek.
Zondag´s werd weer een tentsamenkomst georganiseerd met medewerking van de zanggroep ´De Dobber´ en de voorganger was ds. R. Schelling. 
De uitslag van de ballonwedstrijd was als volgt, 1. Douwe de Vries 162 km bij Haselűhne, 2. Kevin Kramer 140 km bij Twist, Lipkje Johanna Hospes 119 km bij Laar Vorwald.

Doede Deinum 25 aug. 2003

 
Buikglijden