Nieuwe rijhal voor TK Ranch in Sondel


De TK-Ranch met de nieuwe hal.

 

 

SONDEL. Zaterdag 10 mei, was er in Sondel open dag op de Noarderreed 12. De TK Ranch nodigde belangstellende uit een kijkje te nemen op het bedrijf waar een nieuwe rijhal is gebouwd. Er was ook een leuk showprogramma georganiseerd.

Heel wat mensen kwamen om het bedrijf en de show te bezichtigen. De show in de nieuwe rijhal gaf dan ook veel spectaculaire optredens te zien. Een onderdeel van het programma was een quadrille met fjordenpaarden waarbij de berijders allerlei acrobatische toeren uithaalden. Krista Rehorst gaf een demonstratie Western Riding op een Quarterhorse.
Bij deze rijstijl is de beheersing zo goed dat het paard ‘bestuurd’ kan worden met het lichaam van de ruiter, zonder hoofdstel! De Tinkerhengst Ryon O’Malli, een prachtig bont paard, was te zien met vrijheidsdressuur. Het paard kon zelfs touwtjesspringen in galop! Het publiek genoot volop en ook de paardhond kreeg applaus. Voor de kinderen waren er buiten twee paarden gezadeld waarop ze rondjes konden rijden. De nieuwe rijhal heeft een flinke bak van twintig bij veertig meter en het is er mooi licht. Er zijn een aantal boxen waar stalling aan pensionpaarden geboden wordt.
In het nieuwe gebouw zijn een doucheruimte en een solarium waar de paarden weer gedroogd kunnen worden. Ernaast is een zadelkamer waar de zadels en hoofdstellen in kasten opgeborgen kunnen worden. Verder is er ook een longeercirkel waar het paard los in kan. Boven de bak is een gezellige kantine waar men uitzicht heeft op de bak aan de ene kant en aan de andere kant op het glooiende Sondeler landschap.

 

     

Tseerd Schraa, Karin Goedkoop en Krista Rehorst bieden in hun bedrijf; pensionstalling, opfok van jonge paarden, zadelmak maken, een Quarterhorse fokkerij en Westerntraining. De jonge paarden die voor opfok bij hen zijn, kunnen sociaal en in vrijheid opgroeien wat voor hun latere ontwikkeling heel belangrijk is. Het Quarterhorse is een paard wat in Amerika gebruikt wordt op de boerderijen. Het is een paard wat niet zo groot is: 145/160 en heel veelzijdig.

De naam Quarterhorse is ontstaan toen de cowboys vroeger op zondag wedstrijden hielden op de kwart mijl. De Quarterhorse kan goed sprinten en is heel wendbaar. Het is prima geschikt als rijpaard, het heeft een ‘koel’ karakter, dat betekend dat het niet schrikachtig is, een makkelijk karakter dus. Het heeft ook een speciale vlakke gang, de jog.
Tegenwoordig wordt het paard gebruikt in Western Riding, dat is gebaseerd op het werk met koeien en er zijn verschillende onderdelen. 1. Plesure; met de nadruk op gemakkelijke gangen, of jij en je paard het dagen vol kunnen houden. Het paard wordt bestuurd met één hand, in de andere zat immers de lasso. 2. Trail; een rit met obstakels. 3. Reining; gebaseerd op het werk met koeien. Dit is het meeste spectaculaire onderdeel. Er is ook een abrupte stop waarbij het paard op zijn achterwerk zit, een sliding. Karin Rehordst geeft les in Western Riding. De TK Ranch heeft heel wat te bieden voor de paardenliefhebbers. Dat was zaterdagmiddag dan ook wel te horen aan de belangstelling;  iedereen was vol lof over de mooie ruime rijhal en de mogelijkheden voor de paarden in deze prachtige omgeving.

Bron: Balkster Courant  15 mei 2003