Touwtrekploeg  "de Tjasker"       


De historie van de touwtrekkersploeg ‘de Tjasker’

De touwtrekploeg de Tjasker  in actieIn de zomer van 1998 benaderde Minne Andela, de voorman van de touwtrekvereniging ’t Trefpunt van Oudemirdum ons.
 Hij vroeg ons mee te gaan naar Amsterdam om daar aan een toernooi mee te gaan doen met de maten ploeg.
Tot onze verbazing zijn we daar in onze gewichtsklasse ook nog eerste geworden. Dit moest natuurlijk gevierd worden en met de Oudemirdumers hebben we toen Amsterdam onveilig gemaakt. 
Een klein jaar later was er een toernooi in Heerenveen. Daar zijn we na veel geploeter en gezweet één na laatste geworden. 
Feike en Pieter Tjalma, de trainers en coaches van it Heidenschip zagen daar wel wat in ons. Ze vroegen ons om een keer mee te trainen en dat hebben we maar gedaan.
Het boterde goed tussen Piet en ons en hij stelde voor om ons wekelijks te trainen. 
We hebben toen een bouwlift aangeschaft, die koste ons een krat bier en we moesten ook rubber matten hebben. 
Die kostten wat meer. We konden bij bouwbedrijf D & I van der Veer in de loods trainen.
De hele zomer gingen we alle toernooien af en het ging steeds beter. Tijdens de winter competitie gingen we twee in plaats van één keer trainen in de week 
In dat jaar zijn we kampioen geworden in de recreatieklasse van gewest Noord.
Het jaar daarop zijn we toen maar in de bondsklasse gegaan. Om een lang verhaal kort te maken, dat ging goed. 
Om ons klaar te stomen voor de N.K. zijn we van twee naar drie keer trainen in de week over gestapt. Dit wierp zijn vruchten af, we werden gedeeld vierde. Jammer genoeg waren we een halve kilo zwaarder dan de andere ploeg, dus ging die ploeg door naar de finales en wij niet. Toch niet een slechte prestatie, 4e plaats van de zestien. 
Na een paar magere jaren, sponsor weg, vertrekkende leden, nieuwe leden, zijn we nu op de weg terug. 
De nieuwe sponsor is C.H.R. de Bargebek. Dit jaar zij we tweede geworden in de wintercompetitie van het gewest Noord-Holland.
Met de N.K. van 7 februari 2004 hebben we de kruisfinales gehaald (bij de laatste vier) maar daar kwamen we net te kort en werden vierde. 
Volgend jaar gaan we met goede moed weer verder.