Van grupstal naar grote swingover

Van grupstal naar grote swingover

Paringsadviseur en veehouder Jacobus Eppinga bouwt stal op nieuwe locatie

Van melken op de grupstal naar een 2x 18 stands swingover melkstal. Paringsadviseur en veehouder Jacobus Eppinga uit Sondel neemt in mei de veestapel van zijn vader over en verhuist de koeien dan van de oude boerderij naar de enkele honderden meters verderop gelegen volledig nieuw bedrijf.

Het is dat het sterk drogend weer is, anders was de nieuwe woning van Jacobus Eppinga in Sondel slecht te bereiken geweest. ,,De erfverharding wordt volgende week aangelegd”, verontschuldigt de veehouder zich. Na een zes jaar durende maatschap met zijn vader besloot de 26 jarige Jacobus tot de bouw van een fonkelnieuw melkveebedrijf. ,, Ik hoef nu geen gebouwen over te nemen en mijn vader kan op de boerderij blijven wonen. Hij wil er een museum van maken.”

De nieuwe ligbox van binnen

Innovatief

Eppinga blijkt een innovatieve veehouder. Zo maakte hij als eerste in Nederland op grote schaal gebruik van gesekst sperma en spoelt hij er inmiddels koeien mee. ,,Mijn doel is een veestapel van honderd koeien met gemiddeld 85 punten en een goede productie.

Ik gebruik gesekst sperma op mijn beste koeien en gesekste embryo’s op het ondereind. Zo krijg ik het maximale aantal hoogwaardige vaarskalveren, waaruit ik vervolgens weer de beste kan selecteren. En wat ik niet nodig heb, kan ik goed kwijt, omdat er tekort aan jongvee is. Als je wat wilt, moet je spijkers met koppen slaan, anders kom je er niet.”

De fokkerij is een grote hobby van Jacobus. Naast melkveehouder werkt hij dan ook als paringsadviseur en handelt hij in genetica. En ook in de fokkerij schroomt Jacobus niet de gebaande paden te verlaten. Zo is hij de fokker en eigenaar van de tier Sylvester van de Sondelerdyk (Classic x Faber), die bij KI De Toekomst is gestald. ,, Mijn doelstelling is een koe te fokken, die de NRM wint”, aldus een ambitieuze Jacobus, die daarbij op zoek is naar bijzondere genen.

Zo kocht hij onlangs een donkerrode vaars uit Duitsland met een outcross afstamming (Ludox x Sputnic). Tot 14 mei worden de koeien met zeven apparaten in de Hollandse stal gemolken, waarna ze overgaan naar de nieuwe ligboxstal met een 2 x 18 stands swingover melkstal. ,, Ik wilde een melkerij waar je binnen een uur honderd koeien kunt melken”, verklaart Jacobus zijn opvallende keuze. ,,Ik heb ook een carrousel overwogen, maar die bleek te duur. En ik heb voor DeLaval gekozen omdat die het verst wilden gaan met de prijs en het daarnaast een vertrouwd merk is. Het is hun eerste swingover met een nieuwe geleiderarm in Noord Nederland. Over een robot heb ik nooit nagedacht, ik ben geen elektronicaman. Het liefst had ik ook melkflessen, maar dat kan tegenwoordig niet meer. Een vol melkglas geeft mij een kick”.

De koeien kunnen bij het verlaten van de melkstal automatisch worden gesepareerd, naar een strohok of ruimte met acht ligboxen. Deze ruimte is met name bestemd voor ET-sessies, terwijl embryo’s in een heuse skybox kunnen worden uitgezocht. Het strohok bevind zich vooraan in de stal, terwijl de jongste kalveren aan de andere kant van de voergang, eveneens voor in de stal, worden gehuisvest. Alle jongvee bevindt zich aan één kant van de voergang en kan gemakkelijk worden door geschoven naar een volgende leeftijdsgroep. Wel zijn er tussendeuren om besmettingen te voorkomen. ,,Ik heb alles zo ingericht, dat ik me alleen kan redden en er zo weinig mogelijk werk aan heb.
Mijn fokkerijadviseur heeft me daar trouwens bij geholpen. Ik ben veel op pad en maak dan steevast aantekeningen over de stalinrichtingen ter plekke, als ik weer bij een boer ben geweest.” 

Niet aflossen

Ook kreeg de jonge veehouder hulp van de DLV.
,,De bouwbegeleiding heeft me een hoop geld bespaard. DLV attendeert je op zaken die je als veehouder niet weet en op zogenaamde addertjes onder het gras”, aldus Jacobus. 
Hij geeft aan dat het project ruim meer dan een miljoen gekost heeft, inclusief het huis van 2,5 ton. ,, Mensen vragen wel eens of ik iet tot aan mijn nek in de schulden zit.  Ik zeg dat ik nog net kan ademhalen. We zijn thuis met acht kinderen en moeten wel eerlijk uit elkaar”, illustreert Eppinga. 

DeLaval 18 stands swingover in aanbouw

Gelukkig kan ik de aflossing  over mijn hele leven uitsmeren. En met de bouw zorg je natuurlijk voor een stukje waardevermeerdering, het brengt iets op als het mis mocht gaan. Mijn enige zorg is dan ook mijn eigen gezondheid of een ernstige dierziekte als mond- en klauwzeer.” 

Jacobus geeft aan dat de bank lang meedenkt, zolang er maar een goed plan wordt overlegd. ,,Ik heb nauwelijks machines. Mijn buurjongen mengt het rantsoen en voert mijn koeien. Ik moet het namelijk met de koeien verdienen. Als je zoiets tegen de bankman zegt, wekt dat vertrouwen, zo heb ik gemerkt.” Eppinga heft voor de zomer een medewerker oor de helft van de tijd in dienst en zijn vriendin Brenda de Wolff gaat de administratie verzorgen.

De veehouder wil naar een jaarproductie van een miljoen liter melk, wat hij denkt te kunnen blijven combineren met zijn fokkerijwerkzaamheden. ,,Met de overnamen van het vee ben ik al een tijd bezig en het land wil ik de komende jaren in stappen overnemen. Ik ga niet eerst aflossen, maar doorbouwen. Ik wil de bank laten zien dat ik het kan.” Jacobus heeft zijn nieuwste ideeën al gevormd. ,,Eingelijk moet er nog een stierenstal naast, je moet iets aparts hebben en de markt vóór zijn.”

Eppinga stelt zijn nieuwe melkveebedrijf aan de Sondelerdyk 3A in Sondel op vrijdag 9 mei van 10.00 tot 17.00 uur open voor publiek.

Bedrijfsgegevens:
Jacobus Eppinga neemt de 85 koeien van zijn vader over en verhuist ze op 14 mei van de grupstal naar zijn fonkelnieuwe ligboxstal. Productie: 305 dagen 8800 kg melk met 4,36% vet en 3,58% eiwit. Rantsoen: Graskuil, maïskuil en twee soorten krachtvoer, in de zomer weidegang. Grondareaal: 56 ha, waarvan 10 ha maïs.

Bron: Veldpost
Door: Anne Hiemstra – Datum 26 april 2008

7 dec. 2007
9 pril 2008, open dag