Comments are closed.
Sagen en legendes zijn van alle tijd. Verhalen van vroeger deden de ronde en zo kwamen ze tot leven. Witte wieven worden vaak in verband gebracht met heksen en of spoken, maar…
De witte wieven van Beuckenswijk is een ander volksverhaal. Deze witte wieven in Gaasterland waren hoofdzakelijk berucht zo halverwege de negentiende eeuw, in de tijd van het verbouwen van boekweit.
Als de boekweit in bloei was dan stuifde deze. Grote golven stuifmeel zweefden dan over de landerijen.
En dat waren de witte wieven ook wel als ‘geesten’ benoemd. Deze geesten kwamen van het oude verweerde slot Beuckenswijk, zo werd gezegd. De meeste boekweit werd verbouwd op de hoge schrale zandgronden. Zo tussen Sondel en de Bremer Wildernis en op naar Nijemirdum. De wind waaide meestal vanuit het zuidwesten als de boekweit bloeide, dan werden de witte waden over zowaar heel Gaasterland uitgespreid. Op deze manier kwam de legende over de witte wieven van het oude slot van Beuckenswijk tot leven.
——————-
Voorheen werd op grote schaal boekweit verbouwd op schrale zandgronden. Boekweit was een uitkomst voor arme boeren” die geen mogelijkheid hadden om te investeren. Door boekweit te verbouwen konden zij boer zijn zonder vee of kapitaal. Het was gemakkelijk te verbouwen, maar boekweit is zeer gevoelig voor weersinvloeden waardoor oogsten vaak tegenvielen en de armoede groot bleef.
Bron: 1997 – Gouddollers/ Dhr. Doeleman en Lucas Hoogkamp