Belgische blauwe koe
Op de boerderijgevel staat ‘De vijf linden’ en hier woont Onne Osinga met zijn ouders.
En voor de vijf grote imposante lindebomen staat een groot bouwwerk. Het lijkt net een soort wegschaal met bloembakken waarin een weelde aan bloemen bloeien.
Boven op de armen staan allerlei vogelsoorten. De meesten lijken op een reiger. Wel een 15 tal vogels. En allemaal handgemaakt van ijzer en daarna geweldig mooi opgeschilderd.. Zelf gemaakt aldus Onne. Met dit bouwwerk heeft hij heel veel bekijks.
Voor zijn werk is Onne service-monteur van WestfaliaSurge bij Bosma-melktechniek en dat doet hij al jaren en jaren. Voor de hobby heeft hij een paar Belgische blauwe koeien te verzorgen.
En wie als koe bij Onne in de stal woont heeft het heel best en wordt tot in de grond vertroeteld. Eertijds hadden zijn vader en hij ook varkens, maar dat hielden ze voor gezien. Nu heeft Onne er een koppel schapen bij. Dezen weiden thuis of op een perceel bij Sloten.
Van de overige percelen worden balen kuil gemaakt of pakjes hooi voor de schapen en koeien om de wintermaanden te overbruggen.
Op z’n tijd krijgt de Belgische koe(ien) een kalf. En er vertrekt ook weer een koe of kalf op z’n tijd.
Zo heeft hij altijd twee koeien met een kalf. Een leuke hobby en bezigheid.
Gewichtige Belgische Blauwe
Een paar dagen geleden heeft Onne een drachtige Belgische blauwe gekocht.
De vee-rijden had twee Belgische blauwen op de vrachtauto en hiervan één in Oudemirdum afgeleverd. En alles ging daar voorspoedig. De andere ‘belg’ werd bij Onne op de boerderij afgeleverd. Maar dit afleveren verliep niet geheel vlekkeloos.
De ‘Belg’ miste zijn maatje en stond al wat gestrest in de vrachtauto. De koe werd bij de batte afgeleid en zette het meteen op een hollen, over de hekken en stekken richting de Bremer Wildernis.
Onderweg kom je een aantal stekken tegen, maar de koe zo gestrest dat ze dezen met gemak nam, ’t was net een springpaard.
In een weiland bij de oude verweerde bunkers hield de koe het draven wel even voor gezien. Het ingangen van het weiland van de Gebr. Smink werd door Onne afgebakend zodat de koe niet meer de weg op kon. Onne is tot laat in de avond nog aan het stekjen geweest. Door de vee-rijder werd nog twee koeien bij de ontsnapte koe gebracht om deze hiermee iets te kalmeren.
De volgende morgen zou geprobeerd worden de koe en comparanten bij Pinne in de ligbox te drijven. De vrachtauto kwam weer met nog een paar koeien om deze bij de desbetreffende koppel te voegen. Ook een paar eco-koeien van Sierd en Joke die even verderop graasden bij de Bremer wildernis werden bij de koppel gevoegd.
Met totaal 10 dieren moet het toch lukken de ontsnapte ‘belg’ te vangen. Met een man of acht werden de dieren rustig aan richting de ligboxstal van Pinne gedreven op deze mistige morgen.
De grote schuifdeuren open en de jonge beesten die in de stal stonden begonnen te loeien zodra ze de koppel koeien zagen.
Rustig en bedaard liepen alle beestjes naar binnen, schuifdeuren dicht, zo dat viel erg mee. Een pak van m’n hart, aldus Onne die het niet echt zag zitten dat de ‘belg’ zich zo gemakkelijk liet vangen. De vrachtwagen voor de deuropening en de ‘belg’ en zijn maten werden de auto ingedreven.
Onne wilde deze ‘bolstjurige’ belg niet houden en gaat naar zijn zeggen over op een roodbonte koe, een iets rustiger type, hoopt hij.
De Belgische Blauwe genaamd Roza staat per heden in de potstal bij Foeke in Oudemirdum, 25 nov. 2009