Kerktoren weer in oude luister hersteld

Kerktoren weer in oude luister hersteld

Een grote kraan heeft de nieuwe, ongeveer 4 ton zware kerktoren vanmorgen geplaatst. De weersomstandigheden waren prima. Willem Dijkstra gespecialiseerd in het restaureren van kerken en molens heeft vanaf begin okt. 2014 de toren in zijn werkplaats gemaakt. Het was een mooie klus aldus Willem daar hij de nieuwe toren geheel in oude luister maakt. Allemaal weer met houten pinnen in elkaar gezet waar men dit vroeger ook deed.

Stichting behoud Rijksmonumenten van De Friese Meren is de eigenaar van de toren. Deze heeft in 2010 de haan al van de toren gehaald omdat deze scheef begon te hangen, wegens rotting in de spits. Door fondsenwervingen, ONS bijdrage, Gemeente de Friese Marren en Stichting BMG is de financiering zo goed als rond. Sondel heeft een bedrag van 4000 euro opgehaald om het geheel rond te krijgen.

Vandaag was de dag dat de kerktoren weer twee meter hoger kan kijken, net als voor 1957. Met een dieplader werd de toren naar Sondel vervoerd waar een grote kraan al stond te wachten. Een mal waar de ‘poten’ van de toren in kwamen te staan werd naar boven gehesen. Willem en Feike plaatsen deze. Hier en daar moest nog iets worden bijgezaagd en geschaafd en gaten geboord voor de verankering van de toren.
Op de begane grond werd de toren voorzien van koperen bliksemafleiders en daarna rechtop gezet.
De kraan tilde de kerktoren met een gejuichje zo op zijn plaats.
Komende week probeert Willem Dijksta de toren redelijk water dicht te krijgen. Bij het plaatsen van het handgesmede kruis en vergulde haan en de bol wil men een speciaal tintje geven. Wanneer dit plaats vind hangt van meerdere factoren af.

Kerktoren Sondel

Kerktoren opgeleverd

22 april 2015 is de nieuwe kerktoren opgeleverd. Kerkrentmeester Hielke Smink, projectleider Jelle Belksma, aannemer Willem Dijkstra en voorzitter van Dorpsbelang Feike Samplonius hebben deze middag de toren van binnen en buiten geïnspecteerd en goed bevonden.
Van ver is de de verhoogde toren goed te zien.
De luidklok is nu hoger aangebracht. Het klokgeluid is nu beter hoorbaar door de grote galmgaten. Het is een prachtig geheel geworden.

Kerkklok Sondel

Afbouwen
Na het plaatsen van de nieuw toren moet het geheel verder worden afgebouwd. Buitenom bij de ronde ramen nog een houten afwerklaag geplaatst. De klok moet weer op zijn nieuwe plaats worden opgehangen en het hamerslagwerk op een andere plek en afgesteld.
De toren is in mooie neutrale kleuren geverfd door schildersbedrijf Verbeek en de vergulde haan prijkt weer op de toren. Bij het demonteren van de steiger rondom de toren zijn ook gelijk de bliksemafleiders gemonteerd.

Volgend project
De renovatie binnen in de kerk de deze nieuwe toren zijn beiden goed afgerond aldus Hielke Smink. Het volgende project zijn de oude bomenrij tegen de weg aan. Deze oude linden zijn zo goed als op. Voor er ongelukken gebeuren willen we deze bomen weghalen en nieuwe er voor in de plaats zetten. Ook het hekwerk bij de ingang zal opnieuw moeten worden gestraald en geverfd. De zijkant onderaan het hekwerk is helemaal ingegroeid in een oude linde.
Zie ook:  Stichting BMR
Video op Youtube van de bouw en plaatsing
Zie ook: Kerktoren met ‘koninklijk’hout