Heropening “De Haven”

Heropening “De Haven”

Na een driekwart jaar van renovatie is de kerk vandaag gereed voor de opening. Wat opvalt bij het binnentreden is dat de kerk heel licht oogt. De muren wit met structuur en plafond een donkerdere tint wit met een aantal spots om het geheel te accentueren.
De preekstoel en de Helderingbank ogen weer als vanouds, alsmede het Bakker en Timmenga-orgel dat opnieuw is voorzien van bladgoud.

Boven is een kleine vergaderruimte gecreëerd.
Een moderne geluidsinstallatie is geplaatst. Een nieuwe houten vloer in de kerk en achterin aan elke kant een vijftal nieuwe banken. Daarvoor een open ruimte voor stoelen en multifunctioneel gebruik.
De kerk heeft een nieuwe lambrisering gekregen, voorzien van houtimitatie in de kleuren van de preekstoel en de herenbank. Een drietal oude grafzerken kunnen worden bezichtigd op open dagen door luiken te open. Na een kleine 200 jaar onthullen nazaten deze monumentale grafzerken.

De vier mannen die de historie van de kerk hebben beschreven in het boekje 'de kerk van Sondel'

Het eerste gedeelte van de opening is om 14.00 uur in het dorpshuis de Bining. Kerkrentmeester Hielke Smink spreekt een 80 
a 90 genodigden en belangstellenden toe over het verloop van de verbouw. Hierna is een slide van foto’s te zien op een groot 
scherm van de renovatie.
Na de koffie werd het boekje ‘de kerk van Sondel’ gepresenteerd.  Dit boekje bestaat uit 90 bladzijden en gaat over alle facetten van de kerk. Het geeft een indruk over de historie en de renovatie van de kerk. 

Alle vrijwilligers die meegeholpen hebben krijgen een boekje.
Overigens zijn de boekjes te verkrijgen bij de kerkrentmeester
Kees Haringsma voor een klein bedrag.
Na een aantal sprekers ging het stapvoets richting de kerk waar
de vlag al wapperde.

Na een klein woord werden de kerkdeuren geopend door oud-koster Theunis Kraak. De “man van de pepermuntjes” refereerde Hielke Smink.

Nadat een ieder in de nieuwe banken en op de stoelen plaats had genomen gaf Hielke Smink enig uitleg over de oude grafzerken met de goed bewaarde inscriptie. Het gaat om bewoners van het slot Beuckenswijk uit begin 19e eeuw. De Familie Hylckama en de Carpentier.

Hierna trokken nabestaanden een wit laken van de grafzerken als teken van de onthulling. De zerken zijn helemaal schoon gemaakt en liggen er prachtig bij, als nieuw. Een echte bezienswaardigheid.
Eén van de nabestaanden sprak ook nog een woord van dank uit over deze mooi zichtbare gemaakte grafzerken. Hierna kon een ieder de geheel vernieuwde kerk bewonderen. 

Oud-koster Theunis Kraak krijgt de eer om de kerkdeuren te openen
Nabestaanden trekken de witte lakens van de bijna 200 jaar oude grafzerken

De kosten van deze grote renovatie wordt geschat op een 270.000 euro. Het bedrag is bijeen gebracht door subsidie van 33.000 euro en een bijdrage van de prov. Fryslân van 13.000. Van fondsen, legaten, acties en geld dat de protestantse gemeente heeft gespaard voor groot onderhoud. A.s. zondag de eerste openingsdienst met als voorgangers ds. Maartje Wildeman en ds. Teije Osinga. Nu de kerk klaar is moet het BMG nog te zet over de haanloze toren.

Overzicht van het geheel. Nabestaande Mevr. A. Poppegaai-Versteeg spreek nog een woord van dank uit.