Boxstrooisel uit dikke fractie
Op de boerderij van Harm en Froukje vd Werf is er in het voorjaar weer veel bedrijvigheid.
Een trekker maakt achterhuis de grond los voor een nieuwe ronde maïs en aan de overzijde van de snelweg bewerkt een trekker met de eg het grasland.
Sinds enige weken hebben Harm van der Werf met zijn twee zoons , Gooitzen en Petrus op hun melkveebedrijf een nieuw product, een mestscheider, aangeschaft.
Gooitzen, zoon van Harm leidt mij even rond door de boerderij richting de mestscheider.
We lopen door de stal waar een vierhonderd melk en kalfkoeien staan te vreten of te herkauwen. We lopen over de grote loopbrug die ons van de ene klant van de stal naar de andere kant brengt.
Onderwijl krijgt Gooitzen een telefoontje dat Leon even langs komt voor een storing in het management programma van de computer, “altijd vervelend zoiets, het programma moet goed werken”.
Achter in de stal staat een electro-motor te draaien. Deze haalt de mest uit de put en voert deze naar de mestafscheider die even verderop aan de buitenkant van de stal op een drie meter hoog geplaatst is. “We draaien er nu een paar weken mee”, aldus Gooitzen en tot dus bevalt het prima.
Hoe minder ‘rommel’ in de mestput, hoe beter. De aanvoerbuis van de electro-motor boven de rooster was een enkele keer verstopt door rommel wat niet in de put hoort.
Buiten lag al weer een aardig bultje die door de mestafscheider was gescheiden. De dunne overgebleven fractie loop weer terug in de mestput.
Het droge boxstrooisel wordt net als het gewoon strooisel met trekker en verdeler in de boxen gestrooid. De koeien liggen lekker op deze dikke droge laag strooisel gescheiden uit eigen drijfmest.
Om de paar dagen wordt er een nieuwe laag in de boxen gestrooid en de koeien klauwen het zelf wel naar achteren.
Er zijn tot dusver nog geen resultaten bekent omtrent een lager celgetal in de melk.
Maar volgens de man achter het Keydollar-systeem Edze Westra is de zuurtegraad in het droge strooisel hoog zodat er eigenlijk geen bacterie in kan voorkomen.
Verder is het een hele eenvoudige machine die weinig onderhoudskosten met zich meebrengt.
“Bij de hedendaagse prijzen van strooisel kan dit systeem al snel uit”, aldus Gooitzen.
Bij het scheiden van onze wegen bedank ik Gooitzen voor alle info over de mestafscheider en bij het naar buiten lopen zit Leon nog achter de halsstarrige computer.
Gelukkig ligt er geen hamer in de buurt.;-}