Kraamzorg vroeger en nu
Gezellige koffieochtend in ’t Haske
De buurtzorg organiseert één keer in de maand een ochtend in het Haske voor de ouderen. Deze ochtend vertellen Mieke Schaap en Pieteke Flapper beiden Sondelers uit eigen ervaring over de kraamzorg, de verandering door de tijd heen.
Een 18 tal ouderen kwamen langs met of zonder rollator in ‘t Haske te Balk.
Allemaal eerst even een bakje koffie. Pieteke had het zaaltje aangekleed met spulletjes van de kraamzorg en de laptop staat klaar met een diapresentatie.
Mieke die 75 jaar in Sondel heeft gewoond hadden thuis een groot gezin, dus ze wist wel van aanpakken. Dokter Westra uit Balk vroeg haar of ze ook wilde helpen als baakster, ja dat wilde ze wel. Ze had hierin geen opleiding genoten, maar dat was geen probleem.
Mieke is van 1958 tot haar trouwen in 1961 baakster geweest. Hier in de regio tot aan Harlingen toe. Voor ver weg ging Mieke met de bus en in Gaasterland op de fiets.
Ze vertelde verder dat ze dan 14 dagen bij het gezin in woonde en alle huishoudelijke werk deed, de kraamvrouw lag immers ‘ziek’ op bed.
Wat Mieke ook een schitterend gezicht vond was de waslijn vol met schone witte ‘ruften’, nu zie je dat niet meer, hedendaags gebruikt men alleen nog maar pampers.
Voor haar werk kreeg ze een paar ‘centen’ en verder de kost en inwoning.
In 1978 starte Pieteke haar opleiding als kraamverzorgster en in 1979 had ze haar diploma’s binnen en ging ze aan het werk.
In het begin verbleef Pieteke nog wel 1 nacht bij het gezin, maar later ook niet meer.
Nu is de kraamhulp 8 dagen bij het gezin en reist ze deels het noordelijke deel van Nederland af om bij het gezin te kramen. Dan is een auto met TomTom erg makkelijk, aldus Pieteke.
De kraamzorg van nu is zakelijker geworden, moeder en kindzorg zijn nummer één net als begeleiden naar zelfredzaamheid.
Huishoudelijke taken gaan in overleg met de ouders het is maar net hoeveel uren zorg er geleverd mag worden. Stagebegeleiding en bijscholingen zijn in deze tijd ook van groot belang. Oud Baakster Juul Kramer had haar oude witte schort en kap met spelt meegenomen om te laten zien.
In de pauze trakteerde Pieteke op beschuit met muisjes ‘blauwe en rose’ een soort traditie als er een baby wordt geboren.
Pieteke vindt het een geweldig mooie beroep en zit al 35 jaar in het vak.
Door enige reorganisaties zit ze nu bij de kraamorganisatie “de Kraamvogel”.