Op naar Hemelum met Dorpsbelang

Op naar Hemelum met Dorpsbelang

Ons jaarlijkse uitjes was vanmiddag naar Hemelum. Daar er zich een paar hadden ziek gemeld gingen we met een 14 tal personen in de auto op naar de Russisch Orthodox Klooster. Vanaf de straat is het voormalige kerkgebouw met karakteristiek orthodoxe koepeltje en kruis te zien. Bij de ingang van het kerkje heette de man in een zwart gewaad ons welkom.

Binnen vertelde de priester over het ontstaan van dit alles. Doordat kerken Samen Op Weg gaan kwam deze kerk in 2000 vrij en na verbouwing werd de kerk in 2001 ingewijd. In de hal is een winkeltje ingericht waar kaarsen, iconen en literatuur kan worden verkregen. Er is een koffiekamer en voor pelgrims zijn boven twee gastenverblijven gebouwd. Alsmede een kleine bibliotheek.
De kloosterkerk heeft geen preekstoel en avondmaalstafel maar wel een Ikonenwand die in 2006 is geplaatst en gemaakt  is in Servië. Verder weinig tot geen banken en stoelen, men staat uit eerbied tijdens de diensten.

De Iconenwand scheid de plaats waar de gelovigen zich bevinden van het heiligste deel van de kerk en het klooster, de Altaarruimte.De Iconenwand in de kloosterkerk. De iconen in de kerk vormen een zichtbaar herkenningspunt.
In het klooster worden wekelijkse diensten gehouden, ‘s ochtends en ‘s avonds word het kloostergebed gehouden. De deuren staan dagelijks open voor iedereen.Na een bakje koffie met koek in de koffieruimte die dorpsbewoonster Froukje van Eyck, die lid is van deze kerk, voor ons inschenkt. Vervolgens konden we nog vragen stellen aan de priester.
Voorzitter en reisleider Heert bedankte de eerwaarde voor zijn tekst en uitleg in dit bezienswaardige kerkje.
Voor meer info kunt op de website van het klooster kijken.
Hierna gingen we naar het Café De Domper in Bakhuizen ter afsluiting van de middag, het was al 4 uur geweest.Even een versnapering voor een ieder en even bijpraten over van alles en nog wat.

Even later loopt penningmeester Frans naar de auto en haalt een gebaksdoos te voorschijn. Inhoud  GEBAK!
Ja, dat hij meegenomen en dat zou hij uitdelen in het klooster met de gedacht dat we daar alleen een hostie ;-} zouden krijgen. Maar dat viel mee.
Dus valt het in het Café ook weer mee, iedereen aan het gebak en dat gaat er in als een preek in een ouderling.
We lieten het ons bijzonder smaken en na een aantal versnaperingen keerden we weer huiswaarts. Een bijzondere informatieve middag en weer veel gelachen. Volgend jaar maar effe bij Jopie kijken.