Oude lindebomen vervangen
De oude bomenrij tegen de weg bij de kerk zijn verwijderd. Oud en op.
Vandaar dat ze worden omgezaagd. Het heeft bijna een jaar geduurd maar nu heeft men van de Gemeente fiat gekregen.
Dus gelijkt maar doorpakken. Dan staat er voor het bloei en groei-seizoen weer een mooie rij lindebomen met beukehaag in de fleur.
Hovenier Pier Akkerman zaagt de bomen om samen met loonbedrijf Koopman die met een kraan aanwezig is.
De doorgaande weg wordt voor de helft afgezet. Kees en Leffert regelen het verkeer.
Historie oudvaders
Hier en daar eens even rondgevraagd hoe oud deze lindenbomen eventueel zijn. Daar o.a. de kerk het middelpunt van een dorp is zijn er door de jaren nogal wat aanzichtkaarten uitgebracht. Op geen enkele kaart is te zien dat deze rij aan de weg vernieuwd is.
De uitkomst blijkt op een oude aanzichtkaart te staan deze is gemaakt rondom 1914. Hierop staat goed in beeld bij de ingang naar de kerk met recht naast het hek een lindeboom, deze is dan ook al een 30 jaar oud. Op recente foto’s staat de boom er nog met dezelfde takkenvorm.
Dus de lindebomen zijn meer dan honderd jaar oud.
Mogelijk geplant na de vernieuwing van de kerk in 1869. Dan zijn deze bomen meer dan 140 jaar oud.
De oude ieperen aan de noordzijde zijn rondom 1957 gerooid door klompenmaker Harmen en zoon Jan Akkerman.
Door de droge zomers heeft de eerste lichting opnieuw geplante boompjes het niet allemaal gehaald.
Twee jaar later heeft men nieuwe geplant.
Dit zijn de lindebomen van nu en dit zijn ook al aardige jongens. Men wil hier graag om en om een boom er tussenuit halen zodat de overige bomen iets meer ruimte krijgen. Maar dat voor later.
Drie oude bomen aan weerszijde van de ingang blijven voorlopig staan. Deze wortels zijn enigsinds vergroeid in het hekwerk. Moeten van de gemeente blijven staan, naar verluid.
De haag die tussen de oude bomenrij staan worden eerst bij de grond afgezaagd. Vervolgens zijn de oudvaders zelf aan de beurt. Na dat de boom deels is doorgezaagd plat de kraan met zijn sorteergrijper de boom vast zodat deze ook niet over de weg kapot valt. De bomen worden op het Tsjerkeplein verder in stukken gezaagd en afgevoerd.
Kloostermoppen
Op een aantal plekken waar de boomstronken er uit worden getrokken komen aardig wat oude kloostermoppen naar boven. Een overblijfsel van de aloude muur die vroeger om of langs de kerk bij de weg stond.Een kloostermop is een grote maat baksteen, die in de Middeleeuwen zijn gebakken en vooral werden gebruikt in kloosters, kerken en kastelen.De vuistregel geldt: hoe dikker de mop, hoe ouder. Deze opgegraven kloostermoppen hebben een maat van 31,5×14,5×8 cm en dus erg oud. Later kwam de meer standaard formaat van 28,5×13,5×8 cm.
Deze rode kloostermop heeft een afmeting van
31,5×14,5×8 cm. Feike, Lucas en ondergetekende hebben even bij deze oudheden gekeken. Lucas heeft een paar oude stenen aan de kant gelegd, voor je……..weet het nooit.
De rest is afgevoerd.
De volgende dag zijn de tien nieuwe lindebomen geplant. De taken gebonden aan bamboe evenwijdig aan de weg. Binnenkort wordt de nieuwe beukenhaag geplant. Het staat er allemaal weer ‘kreas’ voor, hopelijk staan deze jonge bomen net zo lang als deze die verwijderd zijn. Het spreekwoord luid ook ‘Boompje groot, plantertje dood’, dat is hier zeker van toepassing met zoveel jaren.