Vogelkijkhut Sondeler Leijen in vlammen op
SONDEL . De vogelkijkhut in het natuurgebied Sondelerleien was al een aantal jaren het doelwit van vandalen of mensen die het niet zo nauw nemen met de voorziening. Dan weer verdween het logboek of waren er bladzijden uitgescheurd. Luikjes werden aan diggelen geslagen en rieten maten vernield. Bankjes en steunplanken sneuvelden.
Het afgelopen weekeinde bereikte de lange reeks vernielingen een hoogtepunt.
De vogelkijkhut ging in vlammen op.
Boswachter Gosse Hylkema heeft er geen goed woord voor. ‘Het is wel erg triest dat het zo moet’, zegt hij. De vernielingen de laatste jaren waren eigenaar Staatsbosbeheer al een doorn in het oog. Nu is de schade aanzienlijk groter als gevolg van de in de as gelegde hut.
‘Er is echt helemaal niets meer van over’, verzucht Hylkema. Dat is natuurlijk niet zo heel verwonderlijk . het merendeel van de kijkhut bevat hout en riet en dat is gauw opgebrand.
Volgens Hylkema is er echter meer voor nodig geweest dan een aansteker. ‘Daar red je het niet mee. Er moet eerst wel een aardig vuurtje zijn gestookt’.
Vermoedelijk ging de hut in de nacht van zaterdag op zondag in vlammen op. Hylkema werd door mensen uit de omgeving van het incident op de hoogte gesteld. Hylkema vindt de opgebrande hut vooral een gemis voor de vogelaars. ‘Want die kwamen er altijd graag naartoe’. Vele vogelaars bezochten regelmatig de hut, getuige de teksten en tekeningen in het logboek. ‘Maar dat kunnen we niet meer laten zien, het logboek verdween al voor de hut door brand verloren ging’.
Eerder ook waren de tekeningen aan de wanden van vogelaars al verdwenen. Bij de politie is aangifte gedaan en die is nu op zoek naar getuigen. Mensen die meer weten kunnen zich daar of bij Staatbosbeheer melden.
De vogelkijkhut werd ruim tien jaar geleden door Staatsbosbeheer in eigen gebouwd.
Het was eertijds de derde vogelkijhut die door Staatsbosbeheer in haar gebied werd neergezet. De hut verrees op een voor vogelaars aantrekkelijke plaats, op de zuidoever van het meertje dat zo’n 25 hectare groot is. Het maakt deel uit van een natuurgebied dat 69 hectare telt. Het meertje is al van een oude datum en dateert vermoedelijk uit de 14de eeuw, wellicht ontstaan als gevolg van een dijkdoorbraak. Het meertje is een belangrijk vogelgebied. Watervogels voelen zich er thuis, met name in de wintermaanden zijn er veel kuifeenden.
Soms bevinden zich er meer dan duizend eendensoorten. Ook ganzen en zwanen zijn er dikwijls te zien. Met de bouw van de kijkhut ging 10 jaar geleden 10.000 gulden op. De schade door de brand is nu echter aanzienlijk hoger. ‘Ik denk misschien wel het dubbele’, zegt Hylkema. Een nieuwe kijkhut komt er niet. Wel zal Staatsbosbeheer er een nieuwe onopvallende voorziening voorvogelaars bouwen. ‘Dat wordt een bescheiden locatie, een open kijkplaats’. Wanneer, dit zijn beslag krijgt is nog niet bekend.
Bron: Balkster Courant , 29 september 2005
Door : Catrienus Meijer