Woonboerderij geheel afgebrand
De gezichts bepalende en monumentale woonboerderij aan de Jacob Boomsmastraat 16 uit 1840 van bewoonster Saskia Dudok van Heel is in vlammen opgegaan.
Een bouwbedrijf uit Koudum was aan het werk met een slijptol om betonmatten door te slijpen die dicht bij de boerderij lagen voor een nieuw te bouwen schuurtje. De fonkenregen spatte tegen het rietendak van de boerderij.
Binnen enkele seconden vatte het droge riet vlam en dit veroorzaakte een enorme vuurzee met rookwolken die tot in de verre omtrek waren te zien, daar de vlammen wel tot 20 meter boven de boerderij uit sloegen.
De melding kwam iets over enen bij de brandweer binnen. Toen de korpsen uit Sloten, Balk en Lemmer arriveerden de brandweer was er volgens commandant Stabel geen redden meer aan. Het reservoir van een 2000 liter werd gelijk aangesproken en onderwijl werden de slagen uitgerold.
Klein probleempje was dat de waterput vlak bij de brandende boerderij lag waar men niet bij kon vanwege de hitte zodat men de waterput moest aanspreken die aan het begin van de Delbuursterwei lag.
De omliggende woningen werden door de hitte ook beschadigd. De verf bladerde van de kozijnen en er kwamen scheuren in het glas.
Van de in goede staat verkerende woonboerderij bleef niks meer over,
alleen de voorgeven staat nog. Het nablussen duurde nog tot begin van de avond.
De brandweermannen hebben de losse delen van de boerderijresten omgetrokken.
Om half tien is het korps uit Balk nog even terug geweest om na te bussen. De schade wordt geraamd op € 600.000.
De grote stelp stond sinds 1988 op de rijksmonumentenlijst en had grote cultuurhistorische waarde. De boerderij had onder meer een grote authentieke kelder en een oude karnmolen. Jan de Vries van de stichting tot behoud van monumenten Gaasterlân-Sleat spreekt van een onherstelbaar verlies.
De pas gerestaureerde en tevens monumentale woon boerderij uit 1811 van de Fam. Harry Bootsma die tegenover de brandende boerderij lag begon door wegvliegende deeltjes ook enigszins te smeulen op het rieten dak. De brandweer was hier op tijd bij anders was deze woon boerderij ook in vlammen opgegaan.
De familie Bootsma kocht het pand in 1996 en heeft het helemaal terug gebracht in oude stijl. Hun woning is net als het afgebrande pand rijksmonument en geldt als een van de markantste en oudste woonboerderijen van Gaasterlân-Sleat.