Excursie naar Sneek

Excursie naar Sneek

Vandaagmiddag met 21 man en vrouw in vijf auto’s richting Sneek. Een excursie naar het Friese Scheepvaartmuseum.
Hier aangekomen stapte iedereen uit en moesten de auto’s nog even op het Flexa terrein worden geparkeerd.  Binnen in het zes grachtenpanden gevestigde museum werd de groep in tweeën gesplitst. Met elke groep ging een gids mee die ons overal iets over vertelde wat we tegen kwamen.

In de oude opkamer aan de tafel. Op het schilderij de boerderij te Ypecolga

Ook kwamen we in een hele oude opkamer van een boerderij die op Ypecolga staat. De boerderij staat er nog maar men wilde de boerderij verbouwen en de gehele opkamer met inhoud werd in dit museum geplaatst. De gids vertelde hier uitgebreid over, inclusief de schilderijen aan de wand wat dit allemaal voorstelde. Heel veel oude zeilschepen bewonderd en oude schilderijen, als mede oude goederen die men aan boord van een schip had.
Een maquette van Sneek uit 1600/1700 was op schaal te zien.
Na dit alles gezien te hebben, wat eigenlijk veel te snel ging kregen we koffie met gebak.

Vervolgens een klein stukje terug aan deze straat staat de winkel met brouwerij van de Weduwe S. Joustra. Allereerst werden we hier boven uitgenodigd wat was ingericht met alle oude spullen uit vervlogen jaren, alsmede het proeven van velerlei soorten Beerenburg, jonge en kruidenbitter.

Na de rondleiding even nippen aan de Joustra beereburg

Een vlotte jonge dames verteled ons eerst alles over het bedrijf 
wat nu bestaan uit 7 man.  Het bedrijf is 6 generaties oud en is vandaag de dag 150 jaar oud. In 1864 heeft  Steven Joustra een winkeltje in Sneek geopend met wijnen. Op zijn 41ste overleed hij en kreeg het de naam Weduwe Joustra.
Met kruiden uit Amsterdam maakte men in Sneek de Joustra Beereburg. Voor gelegenheden waren er likeuren als – Kwartier na Vijven – Hempje licht op – Hansje in de kelder en ga zo maar door.

Na dit verhaal kregen we een kleine rondleiding door het bedrijf. Hierna gingen we weer terug om de soorten Beerenburg te proeven en wat er allemaal op tafel stond. Wederom van de commissie een geslaagde middag en maar goed dat we eerst het scheepvaartmuseum hebben aangedaan en niet andersom;-}