Warme en droge zomer van 2018

Warme en droge zomer van 2018

De langdurige droogte van dit jaar is zowaar een vergelijking met die van 1976, die nog goed in ons het geheugen zit. Dat jaar waarin de groei, van april tot en met september het droogst is verlopen.  Anno 2018 is er vanaf half juni geen water meer gevallen, maar nu in de week van 6 tot 12 aug.  is er 40 mm water gevallen en weer normale augustus waarden. Weer een lekker buitje regen.

De week van 23-28 juli zijn de temperaturen boven de 30 gestegen, met op de 25e koeienkeurig op het Haskeplein. 
Weer lekker zweten daar. 
Voordeel van dit weer is dat de gazonmaaier in het hok kan blijven. Volgens Feike die de tuinploeg regelt bij de Bining, wil het onkruid niet eens groeien, dus de mannen voorlopig maar op reces. 

Het is uitzonderlijk droog, groeide het gras vorig jaar meer dan een meter, nu komt er een matige tweede snede binnen. Tot dusver geen snede meer, de koeien kunnen alle gras met gemak op.
Ook zijn de koeien met dit warme weer en uitbundige zonnekracht liever binnen, buiten is er niks tot weinig meer te halen. Maar ze schreeuwen niet, dat komt wel als het begint te regenen.

Waar iedereen het thuis druk heeft met een gieter of tuinslang om de bloemen en struiken wat water te geven, heeft Tjebbe het lekker makkelijk. De jongens laden de Vredo vol water en geven zijn tuin met de slurf van deze machine een zee van water.
De melkkoeien hebben wel wat te ‘lijen’ gehad van de warmte, zodat hij nu een aantal helikopter propellers boven in de ligbox installeert.
In het voorjaar heeft Petrus een aantal hectares over de kop gehaald en daarbij een aantal keren vastgezeten omdat het hier en daar vrij nat was bij de greppels.
Nadat het ingezaaid is door Fedde is het toch deels opgekomen. Maar nu staat het ingezaaide perceel vol met ‘grote mannen’, (onkruid dus) en weinig gras, dit door de droogte. Maar even een trek proberen met het waterkanon, om het gras een handje te helpen.

Pinne treft het met dit mooie lange droge weer, de aangevoerde pakjes stro op de wagen zien er prachtig geel en uiteraard kurkdroog uit, wat wil je ook met dit weer.

Voor Frans verandert er niet veel mbt het werk, het kerkhof hoeft niet gemaaid te worden, daar is alles zo dood als een pier, daarentegen moet hij vaker en langer met de waterspuit bij de nieuwe beukenhaag en boompjes langs.
Anders leggen deze het loodje, zoals in 1957 een aantal geplante jonge boompjes.

Kerst heeft genoeg wintervoorraad, dit mooie vaste weer komt hem wel uit, wordt de overjarige kuil ook opgevoerd. Overdag geen beest te bekennen en ‘s avond na melken gaan de koebeestjes de wei in waar niks is te halen, ja voor elke koe een paar prikken gras, kortom binnen lekker volvreten.

Bij Mechanisatie Dijkstra hebben de monteurs het druk met het opknappen van o.a. een oud waterkanon uit 1987.
Voor een testfase van 5 uur op een stuk grasland van Thies gezet. Haspel werkt prima en binnen een oogwenk was ie verkocht, roversgoed dus.
Zaterdag 28 juli kregen we een buitje van 5 mm, dat was ff lekker. Maar ja de volgende dag brandde de koperen ploert er weer op los. Weer een paar dagen later 5 druppen, gek aanstekerij zoiets.
Terwijl er in Sneek een bak water naar beneden kwam.

Kobus zijn exterieur rijke melkkoeien kunnen zowat door heel zijn grasland wandelen om de laatste sprietjes op te halen, maar om melk te geven is binnen ruwvoer te halen, gemengd door koeienvoeren.nl. ”Vorig jaar genoeg kuil binnen gehaald, wij komen de winter wel rond”, aldus Kobus. Hebben we dit jaar minder kosten mbt de loonwerker.

De melkkoeien van Bouwe lopen als je niet beter weet op de toendra. Alles is geelbruin. Dus binnen kuil halen, koeien vinden het met dit warme weer binnen eigenlijk veel beter. De mais van Bouwe aan het Heechpaed verdroogd helemaal, voor de loonwerker dus racemais.
De gras prikken op zijn land heeft hij er ook maar af gemaaid, geen gezicht, haha toch weer een paar baaltjes.

Jan heeft de pinken maar op stal gezet en haalt het oude waterkanon uit het hok en deze gekoppeld aan de giertank. Dit onder het mom van ‘verrot mijn hooi, dan groeit mijn gras’. Maar dat is nu ook weer over, daar het grasland niet meer besproeid mag worden.
Ook Jelle haalt zijn waterkanon ook uit de kamfer ballen en probeert het grasland tussen de schapen en lammeren nog wat groen te houden, maar ook hier regent het geen gras.
En met zijn giertank vol water het gazon te besproeien, om het mooi groen te houden, terwijl het perceel er naast waar het oude bargehok staat helemaal geel uitslaat van de droogte. 

Op de Graasboerderij van Welmoed wordt het ook al krapper met gras, dus de waterplanten langs de slootkant worden ook met smaak verorberd. Daar deze landerijen lager liggen zijn de grassen en kruiden groener en zal er iets meer te halen zijn voor de biologische-koeien.

Op de Terp hadden de pinken van Wiebe en Thies ook niks meer te vreten. Tja wat wil je, de Terp is bijna het hoogste punt van Gaasterland. Dus de beestjes maar even vervoert naar de oude Sondelerpolder waar de grasmat wat groener oogt.
De melkkoeien liggen overdag lekker te zonnebaden in het land, dan ‘s morgens en ‘s avonds binnen het buikje maar rond vreten.

Gosse heeft al een combi mais aan laten rukken. Zijn grasland is redelijk groen, maar ook hier staat niks tot weinig. 
‘s Morgens gaan de koeien even buiten kijken in het standvastige weer en vroeg in de middag houden ze het voor gezien. Hup naar binnen, kijken wat daar te halen valt met een lekker windje van de helikopter propellers.

Uilke heeft een tijdje geleden een perceel grasland verkocht aan Bouwe maar met dit droge zou hij dit zeker wel weer kunnen gebruiken, zijn keppel schapen hebben niks te vreten. Dus maar even met Bouwe een praatje of de schapen ook op het smalle strookje van de Monkelbaansreed kunnen weiden. Dat moet dan maar, daar er voor Bouw zijn kleurrijk melkvee hier ook weinig te halen valt.

Siemen heeft zijn ventilatoren in de stal op volle toeren draaien om de beestjes zo aangenaam mogelijk te maken het jaar rond, kan hij het vlees van zijn koeien aanprijzen, dat ze een goed leven hebben gehad.

Bij Johannes geen centje pijn met het warme weer, net een nieuwe stal. Het hoge dak is geheel geïsoleerd en waait dus lekker door. 
Achter Jac H. hebben de jongens water in de mais laten vloeien en met het kanon van Jan ook de droge delen in het maisperceel besproeid, daar ook hier deels de maïs op stro begint te lijken..

Harmen heeft het melkvee aan de kuil, helikopter propellers er boven en alle deuren wagenwijd open, als die er nog in zitten. Liep de Uitheijing op 3 jan. j.l. met de storm nog half vol water, nu is ie zo droog als hoppe.

Heert en Hinke zijn naar het zonnige zuiden op vakantie geweest, maar hadden de kosten wel kunnen besparen, volgens mij was het hier veel warmer dan daar.

Op 9 aug. j.l. op de dag van FF-Boeren na afloop regen regen, veel regen, wel 19 mm en de volgende dag meer regen. Totaal 45 mm. De vervolgdagen weer normaal augustus weer. Kortom de ergste droogte is weer voorbij, maar het wintervoer voor de koeien is nu veel duurder geworden.
Meeste melkvee staan nu binnen om het grasland weer de kans te geven op uit te spruiten en te groeien zodat er tzt voor de koeien weer gras is en tegen de herfst nog een snede gras in de kuil kan.
Weer een bijzonder jaar in de boeken.