Zelf krachtvoer telen
Demoveld van VisserHolland in Sondel bij Fam. Smink
SONDEL. Boeren met te veel land voor de eigen ruwvoervoorziening, of diegenen die kampen met problemen met de mestwetgeving, gaan vaker over op de teelt van eigen krachtvoer. Granen als wintertarwe zelf telen en pletten is al in opkomst, de firma VisscherHolland uit Balk demonstreerde in Sondel dat hetzelfde mogelijk is voor diverse soorten korrelmaïs. De geplette maïskorrels worden opgeslagen in grote lange zakken, van waaruit het aan koeien wordt gevoerd.
Terwijl alles maïs al aan de bult lag stond op een perceel aan het Gaestdykje van Siemen en Johannes Smink eind oktober nog mais dat bestemd was voor het oogsten voor korrelmaïs. De maïs was al helemaal geel en uitgedroogd en was het volgens Siebrand Veltman van VisscherHolland tijd om dit product te oogsten. Er stonden 6 rassen op dit demoveld.
Voor het bepalen van de opbrengsten waren al enkele rijen per ras geoogst.
Gemiddeld kwam er 15 ton verse korrel van een hectare. Het product heeft een drogestof van 70 %.
De opbrengst per hectare was 10.500 drogestof, zetmeel is 6825 en de KVEM 12.600.
Op de demodag namen velen uit de agrarische sector een kijkje.
Daar er enkele dagen van te voren een 40 mm regen was gevallen werd deze dag ook duidelijk. Daar het perceel op een hoge leemrug lag kon het water niet snel genoeg in de grond verdwijnen.
De combine zat op een gegeven moment vast, enkele trekkers er voor en later ook nog de Vredo. Hieruit kan geconcludeerd worden dat aan percelen eisen worden gesteld waar korrelmaïs wordt verbouwd. Eind oktober, begin november moeten de machines wel op het land kunnen verkeren.
De zesrijige combine (plukker) snijdt de plant bij de grond af en trekt de kolf van de plant af de combine in.
De kolf wordt verder in de machine ontdaan van de schutbladen en spil. Gebeurt dit niet dan heeft het eindproduct een 100 Vem minder.
De stengel wordt verder vermalen en komt achter weer op het land terecht en doet weer dienst voor een humus rijkere grond. De trekker van Loonbedrijf VOF de Vries stond ook klaar om een groenbemester in de grond te drukken.
Op het erf van Siemen stond de trekker met machine al klaar om de korrelmaïs te ontvangen in een trechter. Deze wordt dan via een perssysteem in grote megabags gedrukt. Er kan niet meer dan 3 kg drogestof van dit product worden gevoerd wat neerkomt op een 4 kg krachtvoer. Siebrand Veltman zal komende winter bij Siemen en Johannes nagaan (en ook op overige demovelden in Friesland) hoe het verloop en effect is de korrelmaïs.