Graven Sondel digitaliseren
Al jaar en dag houdt Jelte Eppinga (80) als administrateur de boeken bij, wie er is overleden en waar dit persoon wordt begraven op het kerkhof van Sondel. Jelte heeft dit bijgehouden van 1970 tot 1980. Daarna Appie Aukema tot 1990. Appie heeft een herziening doorgevoerd wat een heel karwei was.
Dit houdt in dat voor 1985 de kerk de grafrechten bekostigde en als er iemand overleden was en hier begraven werd, er een busje bij de uitgang stond waar men een vrije gift in kon doen voor onderhoud van de graven enz. Maar dit was niet toereikend.
Appie Aukema speurde alle eigenaren/erfgenamen op, van de personen die hier begraven zijn, om hen een factuur te sturen voor onderhoud.
Van 1990 tot 1996 heeft Hendrik Smink de boeken bijgehouden. En vanaf 1996 vult Jelte Eppinga de boeken weer aan. Hij schrijft ook alle rekeningen van de grafrechten nog uit met pen en papier. Postzegel er op en op de bus.
Maar in dit digitale tijdperk is het veel handiger om al deze gegevens en dat zijn er nogal wat, in een speciaal programma hiervoor gemaakt, in de computer te zetten. In een oogwenk kan een naam naar boven worden getoverd. Als je je een beetje kunt redden met de computer is het heel handig om deze gegevens op deze manier bij te houden. Je kunt zien hoe lang een persoon in een graf ligt en waar (onder nummer) dit persoon ligt op het kerkhof, wie eigenaar is, ect, ect.
Alles in een oogwenk bij de hand.
Daar Jelte ook een dagje ouder wordt, komt er een dag dat hij dit moet overdragen.
De kerkrentmeesters van “de Haven” in Sondel, Klaas Bergsma en Kees Haringsma zijn nu bezig om al deze boeken te digitaliseren. Samen met een aantal personen uit Oudemirdum zijn ze op cursus in Drachten geweest om het programma eigen te maken.
Voor Oudemirdum voert Pieter Deinum de gegevens uit de boeken in de computer. Hij heeft het overgenomen van wijlen Jappie Breimer die de pen ook hanteerde.
Kees verzameld de gegevens uit alle boeken bij elkaar van eigenaren, grafnummers, grafbewijzen en verlof tot begraven. Het boek met grafnummers en namen is vanaf 1870, dus nog wel even werk.
Klaas zet dan alle gegevens in de computer met hier en daar nog aanvullingen, hij vindt het heel interessant om dit alles bij te houden.
Als hij niet achter het stuur van een lijkwagen zit of zijn verzameling rouwbrieven bijwerkt, dan zit hij een paar uurtjes boven de gegevens in te voeren.
Als alle gegevens zijn ingevoerd en Jelte geeft tzt het stokje over dan 1 druk op de knop en de facturen worden uitgeprint danwel een pdf er van maken en versturen via de mail.