Tuin bij de Bremer Wildernis
Pluktuin in bloei
Toen Hanneke van Harskamp klaar was met haar studie tuin- en landschapsinrichting, had ze tien jaar lang diverse baantjes. Op een bepaald moment wilde ze graag voor zichzelf beginnen, en zo ontstond haar kwekerij. Samen met haar broer Gijsbert ging ze op zoek naar een geschikt stukje grond.
Met de woorden ‘Gezocht: een hectare grond’ adverteerde ze in het Agrarische Dagblad en niet veel alter waren ze trotse eigenaren van 1,2 hectare grond in Sondel, Gaasterland (Zuidwest-Friesland). “Ik ben nog steeds blij met dit hoekje”, vertelt Hanneke enthousiast. “Het ligt zo prachtig, tegen de bosrand van de Bremer Wildernis. Mooier kan haast niet!” Hanneke ging meteen aan de slag met ideeën voor de kwekerij, haar broer nam de praktische kant van de uitvoering op zich.
Maar voordat ze ook maar iets konden zaaien of planten, moesten ze eerst iets doen aan het water. “De tuin was zo nat, dat we eerst flink drainage moesten toepassen.
Ook hebben we greppels gegraven om de tuin bewerkbaar te maken.
Toen dat eindelijk klaar was, konden we beginnen met zaaien en planten. Daarna volgden de fruitbomen en hagen voor een groene kader.” Al vanaf het begin heeft Hanneke een hoek in de tuin gereserveerd voor de plukbloemen. Ze begon met het zaaien van eenjarigen, maar in de loop der jaren zijn er steeds meet vaste planten bijgekomen.
Nu staan de eenjarigen gewoon tussen de vaste planten in. “De eerste bloemen die ik zaaide, waren zonnebloemen. Nog steeds zijn dat een van mijn favoriete plukbloemen. Van zo’n boeket word je toch meteen vrolijk?”
Hanneke wist heel goed wat ze wilde met haar kwekerij: die moest er vooral mooi uitzien. “Daarom heb ik gekozen voor een Engelse stijl , hoewel dat heel onbewust is gegaan. “ten eerste is er de indeling van de kwekerij: alle paden zijn graspaden, ook tussen de borders.
Zo ziet de tuin er altijd mooi groen uit. Centraal in de tuin staat de grote kas, waar de vaste planten worden verkocht. Maar ook de weelderigheid van de tuin doet Engels aan. Hanneke: “Je ziet het ook in Engelse boerentuinen: prachtige borders met een landelijk karakter. Een beetje van alles door elkaar, maar nooit zo dat het een rommeltje wordt.”
Een belangrijke bloem uit de engelse tuin is natuurlijk de roos, een van Hanneke’s favorieten. “Helaas blijven rozen nooit lang goed in de vaas, anders zou ik daar veel meer boeketten mee maken.” In het begin was het moeilijk om mensen uit de buurt naar de tuin te krijgen. “het ging langzamer bij ons dan bij gewone tuincentra of kwekerijen.”, herinnert Hanneke zich. “Dat kwam natuurlijk omdat dit een nader soort kwekerij is dan mensen zijn gewend.
Nu weet iedereen ons te vinden. Sterker nog: ik word vaak gevraagd voor adviezen en tuinindelingen.” Allerlei mensen komen af op de ‘Tuin bij de Wildernis’ af, van vrouwen die een boeketje komen plukken tot hele gezinnen. Eén ding hebben ze gemeen: ze houden allemaal van de gezellige sfeer in de tuin bij Hanneke. Op de mooiste plekjes in de tuin heeft ze dan ook wat stoelen neergezet: “Daar kunnen mensen genieten van de tuin of wachten als het even druk is. Zoals in juni, als de aardbeien rijp zijn: daar komt werkelijk de hele buurt op af”
Van begin mei tot eind september kunnen in de tuin van Hanneke de mooiste boeketten worden geplukt.
Sommige gasten gaan zelf aan de slag met een snoeischaartje, anderen laten een boeket door Hanneke samenstellen.
“Ik heb daar helemaal geen speciale opleiding voor gevolgd hoor, het is gewoon een kwestie van doen en durven. Het grappige is dat veel vrouwen heel andere boeketten maken dan ikzelf.
Ik probeer altijd op kleur te letten, pluk bijvoorbeeld een blauw-wit boeket of geel-oranje. Maar gasten in de tuin plukken hier alle kleuren door elkaar, gewoon op intuïtie.
En dat is vaak net zo mooi, want alle bloemen staan eigenlijk perfect bij elkaar! Mijn eigen lievelingsbloemen voor een tuinboeket? Dat zijn zeker de ridderspoor en de lathyrus, die ook nog eens heerlijk ruikt.”
Bron: Libelle nr. 19 2002 3 mei t/m 10 mei
De tuin bij de Wildernis is opgeheven per jan/febr. 2017 en aangekocht door Fam. S. Fennema. Nov. 2018 heeft Fennema de tuin weer door verkocht aan Jelmer Kooistra.